Dagsarkiv: 10 september 2021

Surströmmingssittning och P1-intervju

Samlade för strömmingspremiären.

Så var det äntligen dags för årets surströmmingsfest med grannarna, en sittning som vi fick ställa in förra året. Nu bjöd vi in Per och Evamia, Maria och Kalle, Ylva och så Tobias som vi försökt få hit några gånger nu.

Men dagen började med att jag och Markus spelade badminton och i dag gick det bättre för Markus än för mig. Det blev 3–1 till pojken efter att han vunnit det avgörande fjärde setet med 15–13. Jag fick trösta mig med att vinna tröstsetet innan vi drog till Ica i Barkarbystaden för att handla inför kvällen. Mandelpotatis och lök bland annat.

Hämtade också ut ett par paket med böcker på Skälby livs, båda köp via Tradera. En av dem Jules Verne-boken ”Slottet i Karpaterna” som jag inte hade förut och som jag inte ens visste fanns på svenska.

Raketen fångad från Jakobstad i Finland.

Under eftermiddagen blev jag kontaktad av Studio Ett som undrade om jag ville vara med och prata om ljusfenomenet i Norrbotten och Västerbotten i går, alltså den raketuppskjutning som då genomfördes från rymdbasen Plesetsk 800 kilometer norr om Moskva och som väckte en hel del uppmärksamhet.

Sändningen skulle genomföras klockan 17.27 och jag hann precis öppna de åtta surströmmingsburkarna och lägga upp allt innan det var dags att gå på kontoret och sätta mig. På med lurarna och så koppla upp mig via en säker länk som Sveriges Radio skickade.

Där blev jag intervjuad av Helene Benno och Mattias Rensmo och efter att ha fått lyssna på en person som sett himlaskådespelet fick jag berätta att det folk såg var uppskjutningen av den ryska militära satelliten Kosmos 2551. Sedan fick jag lite oväntat frågor om hur UFO-Sverige jobbar med att identifiera vad folk ser och om det fanns några verkliga ufofall, vilket jag kunde bekräfta.

Jag hade laddat upp med en massa info om själva satelliten som var en så kallad optisk satellit, alltså en militär spionsatellit, som nu rör sig på 300 kilometers höjd över jorden. Den har till och med ett eget namn – Razbeg. Men märkligt nog kom inga sådana frågor.

För att öka min egen kunskap ringde Sveriges främste expert på satelliter och raketuppskjutningar min vän Sven Grahn. Och det var ett tag sedan vi pratades vid så vi hann dryfta en hel del annat också.

När Tobias dök upp för surströmmingen bar vi ut en del lådor och kassar som nu ska ner till AFU och stuvade in dem i hans bil. Sedan satte vi oss och jobbade med det rollspel som vi brukar göra på varje fältundersökarkurs och vi kom en bra bit på vägen när det gällde uppbyggnaden av den övningen.

Fick ett samtal från en ufoobservatör från trakten av Gamleby men det han beskrev liknade en möjlig satellit. I vilket fall pratade vi sex minuter varefter han lovade att skriva in rapporten via ufo.se och det rapportformulär vi har där.

Det blev en riktigt trevlig kväll med god mat och dryck och massor av sång ledd av Kalle och ackompanjerad av Per på hans sousafon. Precis som det brukar! Först framåt midnatt kände vi oss klara och alla började ta sig hem till sig, jag diskade och damerna gick och lade sig.

Tobias och jag fortsatte planering och prat ute i den hyfsat ljumma kvällen framåt 01 innan också vi gick in och fortsatte där. Först efter 02 var jag i säng.

Årets första surströmmingsmacka.

Loading