Dagsarkiv: 24 september 2021

Ett steg närmare permanent UAP-grupp

Ljusskenet över Nynäshamn.

I går, den 23 september, godkände den amerikanska kongressens representanthus med rösterna 316 mot 113 den text som föreslår att den arbetsgrupp som hittills undersökt uforapporter (UAPTF) kopplade till det amerikanska försvarets personal kommer att bli permanent.

Förslaget ingår i ett större paket inför det kommande budgetförslaget som rör försvaret. Det är alltså ännu inte klart att kongressen kommer att godkänna förslaget och göra det till lag.

Det är också värt att nämna att senatens kommitté för de väpnade styrkorna inte hade med någon skrivning om UAP-gruppen i sitt förslag som lades fram i förrgår. Förutom dessa kommittéer har även senatens underrättelsekommitté lagt fram ett eget förslag som dock innehåller en skrivning om UAP-gruppen medan dess motsvarighet i representanthuset ännu inte gjort det.

Många kockar som ni förstår. Detta betyder nu att de olika förslagen sannolikt kommer att förhandlas fram till ett gemensamt under de kommande månaderna.

Som flera av er kanske minns så skiljer sig de olika förslagen åt på flera punkter. Bland annat snävade representanthusets kommitté för de väpnade styrkorna in definitionen av vad en UAP är till att gälla observationer gjorda av amerikanska militära piloter och besättningar. Något som förefaller märkligt eftersom den definitionen i så fall skulle utesluta alla andra iakttagelser gjorda av amerikansk militär.

Jag tror knappast att den definitionen kommer att finnas kvar när förhandlingarna om de olika förslagen är klara senare i höst. Nu får vi vänta och se vad som händer med de olika idéerna och om de kommer att röstas igenom. Vill ni läsa mer om detta rekommenderas Dean Johnsons blogg.

Själv har jag ägnat i princip hela dagen åt att fortsätta ringa runt till medarbetare på DN:s redaktion. Enda pausen var när jag rensade avloppet i duschen. Det blev också ett antal samtal med min skyddsombudskollega Hans eftersom det dök upp frågor längs vägen som måste lösas.

Jag har också hjälpt en amerikansk filmproducent med material kring Travis Walton-fallet som hon bad mig om. Vi träffades i Kalifornien 2019 och nu var det roligt att höra ifrån henne igen.

Har fortsatt jobba med morgondagens föredrag för Tycho Brahe-observatoriet också. Filar klart på det i morgon.

Hittade ett frimärke som jag saknade på Tradera i dag och lyckades köpa det. Inte ofta jag hittar svenska frimärken som jag saknar. Och som tur var så kostade det bara tvåsiffrigt också så det var ett riktigt bra köp.

Efter att ha lagat mat tillsammans (mest Anneli eftersom det ringde en kamrat från jobbet) softade vi i soffan och tittade på ett avsnitt ”Ett fall för Vera”. Sedan blev det sängen med boken ”Armasjärvi” från BTJ. Den är en fortsättning på ”Nattavaara” som jag läst tidigare. Den var riktigt bra och nu ska det bli kul att se hur denna den andra delen i trilogin är.

Precis när jag skulle gå och lägga mig fick jag ett mess och sedan ett telefonsamtal från en man i Nynäshamn som under mer än en timmes tid hade sett ett ”flämtande” ljussken på himlen. Han hade filmat detta och ni kan se en stillbild ur filmen här ovan.

Även hans son och före detta flickvän såg detta. Ett tips var att skenet kunde orsakas av att man brände olja, fick jag sedan höra av mannen. Men just nu vet vi inte säkert.

Loading