Dagsarkiv: 16 september 2021

Fokus på barnvaccin

Nyheten vi väntade på.

Visserligen jobbade jag med UFO-Aktuellt under några timmar på förmiddagen, och fick ihop en riktigt hyfsad artikel som jag nu måste hitta en plats för också, men det var dagens kommande besked om att Sverige ska börja erbjuda barn mellan 12 och 15 år de två vaccinsprutorna som jag väntade på och som tog det mesta av min tid.

Visserligen var jag inte säker på att beskedet skulle komma men när jag kollade med några källor och dessutom såg att regeringen flaggade för presskonferens klockan 13.15 pekade allt mot att det skulle bli så.

En timme före den tevesända presskonferensen fick jag också beslutet bekräftat vilket gjorde att jag och övriga som skulle skriva om det kunde förbereda oss och i samma ögonblick som statsministern offentliggjorde beslutet kunde vi lägga ut redan färdiga artiklar. Perfekt!

På bilden ovan kan ni se Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson när han tagit över efter Stefan Löfven och berättade om varför han tog beslutet. För det är inte regeringen eller statsministern som bestämmer sådana saker utan Folkhälsomyndigheten.

Parallellt med att jag uppdaterade artikeln ovan skrev jag en annan till papperstidningen. Jag hade redan i förrgår talat med Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström som jag byggde en annan del av artikeln på där Bergström fick förklara att det fanns gott om vaccin för också de nästan en halv miljonen unga som nu ska få vaccin. Nu fick den intervjun utgöra ryggraden i min första version av nyheten.

Efter presskonferensen fick jag tag på Johan Carlson och intervjuade honom, skrev en artikel för nätet och en annan variant för papperstidningen.

I taxin på väg till jobbet plockade jag fram uppgifter från Folkhälsomyndighetens sajt och skrev en faktaruta som jag skickade till redaktionen. Lite knepigt eftersom allt fick göras i mobilen men redaktören på Gjörwellsgatan var nöjd eftersom vi sparade tjugo viktiga minuter.

På vägen in fick jag telefon från en vän på Västkusten som hade fått en bild från en annan vän. Han undrade om jag kunde berätta vad det var för tefatsliknande fenomen som syntes på den. Och det kunde jag, det var linsmoln. Vackra men inte mystiska. Jag bad vännen att kontakta sin vän för att få lite mer kött på benen om bilden, var den var tagen till exempel.

Pizza på Ibolina.

Mycket att göra på jobbet men jag och Björn hann i alla fall gå till Ibolina och äta pizza. Kallt på vägen, absolut höstväder nu.

Under kvällen fick ett tips om att kroppsdelar hittats i Karlbergskanalen i Stockholm och så fortsatte jag att bevaka allehanda smått och gott.

Ägnade en stund åt att rensa och sortera mellan midnatt och hemgång för nu gör jag sista kvällen på plats på en vecka. Nästa vecka jobbar jag med att ringa runt igen.

Hem vid 01.

Loading