Dagsarkiv: 14 september 2021

Amerikanska ufogruppen blir permanent

Jag intervjuar generaldirektör Johan Carlson.

Den grupp som hetat UAPTF och varit en arbetsgrupp med syfte att arbeta fram en rapport om observationer gjorda av militär personal i USA och som presenterade sin preliminära rapport på midsommarafton i år kommer att ersättas av en permanent grupp som ska rapportera till kongressen en gång om året. Det har det amerikanska representanthuset beslutat.

Nu återstår att se om hela kongressen beviljar pengar till den.

USA får därmed en permanent grupp som ska arbeta med att samla in och identifiera okända föremål och farkoster som observeras av militära piloter, det som av den amerikanska militären numera betecknas som UAP, unidentified aerial phenomena, eller oidentifierade luftfenomen.

Jag fick uppgiften av UFO-Sveriges Roger Glassel nu på morgonen och eftersom jag vaknade alldeles för tidigt, 07.30, så kunde jag snabbt skriva en artikel och skicka till DN. Ni kan läsa den här.

Det finns en del spännande uppgifter i beslutet från representanthuset. I den årliga rapporten ska gruppen bland annat redovisa vilka försök som har gjorts när det gäller det amerikanska försvarets förmåga att ”fånga in eller utnyttja upptäckta oidentifierade luftfenomen”. Dessutom ska det finnas med en utvärdering av de eventuella hälsoeffekter piloter som mött föremålen kan ha utsatts för.

Där undrar man om det redan nu finns rapporter om sådana effekter på piloter som vi inte har fått kännedom om. Inte helt otänkbart.

Av kongressens beslut framgår också att fokus ska ligga på rapporter från militära piloter och ”oidentifierade luftfenomen” definieras som ”luftburna föremål som observerats av en pilot eller flygande besättningsmedlem och som inte omedelbart har gått att identifiera”. Någon insamling av uppgifter från allmänheten blir det alltså inte tal om och inte heller från övrig militär personal.

Samtidigt som fokus ligger på piloternas rapporter kommer också uppgifter att samlas in via en rad andra källor, bland annat satelliter, signalspaning och människor på marken.

Arbetet ska också genomföras tillsammans med USA:s allierade runt om i världen med syfte att identifiera hot mot den nationella säkerheten som kan ha att göra med teknik som ligger före USA:s egen och som kan komma från ”utländska motståndare”. Gruppen ska ”utvärdera samband mellan oidentifierade luftfenomen och fientliga utländska regeringar, andra utländska regeringar och ickestatliga aktörer”.

Alla uppgifter ska samlas i en gemensam databas och särskilda rutiner ska upprättas för att alla delar av försvaret ska kunna rapportera ufofenomen via standardiserade formulär. Den nya gruppen kommer att arbeta inom försvarsdepartementet och ska vara i funktion inom 180 dagar och är en del av det årliga anslaget till försvaret.

I direktiven står inget om att UAP ska ses som föremål som kan ha sitt ursprung utanför jorden. Något som kanske kan göra många besvikna. Allt fokus verkar inställt på att komma fram till om det är Ryssland, Kina eller något annat land som orsakar iakttagelserna.

Å andra sidan kanske den amerikanska kongressen tänker som så att först måste dessa mera påtagliga hoten undersökas innan man går vidare in i det okända. Vilket är rimligt och på så vis liknar det UFO-Sverige gör.

Resten av förmiddagen ägnade jag åt att förbereda en större intervju här i Stockholm och efter att jag och Anneli ätit våra värmda fryspizzor på verandan – i solen – tog jag taxi till min Folkhälsomyndigheten och tillbringade sedan några timmar där tillsammans med myndighetens generaldirektör Johan Carlson för drygt timslång intervju som kommer i DN på torsdag och på DN.se i morgon.

Klockan 15 blev det taxi tillbaka och strax före 18 hade jag skrivit ut det hela.

Jag och Johan Carlson.

Det blev en del annat att göra på jobbet också, fick bland annat skriva en Trumpartikel. Inte varje dag. Inte ens varje vecka längre. Men läsarna älskar att läsa om Trump så det gick raka vägen upp på lästoppen.

Under kvällen skottskadades en man på Vasaplatsen i Jakobsberg vilket är vårt lokala centrum. Skjutningarna kommer närmare vilket inte känns så bra.

Skrev i alla fall klart allt som skulle skrivas klart vilket betyder en artikel på 16.000 tecken till nätet, en annan på 3.000 till nätet och så en pappersversion som blev 8.000. Publicering onsdag och torsdag. Men jag hoppas också att få loss en nyhet under onsdagen så det kan bli ytterligare en pusselbit i det hela då.

Anneli fixade biljetter till Scalateatern och Scalarevyn med Henrik Dorsin under kvällen – på första raden. Oj, tänkte jag, med en man som Dorsin på scenen så kan vi stackare längst fram råka ut för vad som helst. Lika bra att förbereda sig.

Under dagen pratade jag en god stund med en dansk man som ringde mig. Han hade skickat in en film till danska Sufoi men inte fått någon reaktion, nu undrade han om jag var intresserad. Det var jag. Och filmen, som togs den 18 augusti, var mystisk. Dagsljus och ett lysande avlångt föremål som rörde sig på ett märkligt sätt under de tre minuter mannen filmade.

Tyvärr kan jag inte visa några stilbilder eller själva filmen just nu. Mannen vill inte sprida den för tillfället.

Efter 01 bar det hem. Men först sedan jag svarat en Ivar O som anklagat mig för att vara parasit eftersom skattebetalarna står för min ön och jag bara skriver skit om stackars Trump som förlorade valet eftersom det var riggat. Jag upplyste Ivar om att DN är privatägd och inga skattebetalare står för något av det vi gör.

Hema tog jag en macka och fixade lite innan det blev sängen. Lång dag.

Loading