Dagsarkiv: 3 juli 2022

Linbana, destilleri, hällristningar och Åsmon

Vanja, Gunnar och Anneli vid Nämforsens hällristningar.

I dag har vi tagit oss från Docksta via Bjärtrå till Åsmon. Men dagen började med frukost på rummet i vår lilla stuga i Friluftsbyn vid foten av Skuleberget innan vi duschade, städade och checkade ut för att ta bilen några hundra meter bort till en lift som drivs av kommunen och som tar folk till toppen av berget för 180 kronor tur och retur.

Vårt lilla krypin i Friluftsbyn.

Vi var klara så tidigt att linbanan inte ens hunnit öppna så vi tog en tur med bilen för att titta på omgivningarna och avslutade på Dockstabaren där Anneli köpte en kaffe på macken intill.

Frukost i vår lilla stuga.

Men sedan bar det upp till toppen och vi delade liftkorg med en höjdrädd dam som var glad att få sällskap.

Vädret var helt underbart och vi tog ett varv runt toppen via kalottslingan i strålande sol och med underbar utsikt åt alla håll.

Anneli på toppen.

Men vi hade en tid att passa i Bjärtrå där vi skulle äta lunch på High Coast-destilleriet och sedan gå på guidad tur och titta på tillverkningen. Maten var okej men min hamburgare rätt ordinär och inte värd sina 185 kronor. Anneli var mera nöjd med sitt vegetariska alternativ.

Destilleriet.

Turen var intressant och tog en timma men roligast var ändå att denna lilla uppstickare till whiskytillverkare (single malt) hade en Facebookvän till mig som en av de drivande, Peter Söderlind. Jag och Peter hade träffats under ett föredrag jag höll i Umeå för rätt många år sedan och vi hade mycket att prata om.

Massor av fat.
Peter och jag.

När vi skildes åt sa jag till Peter att han borde bli medlem igen och efter fem minuter i bilen plingade det till i telefonen och Peter konstaterade att nu hade han fixat det!

Några av ristningarna.

Sista resmålet för dagen var Åsmon för att träffa våra tidigare grannar Gunnar och Vanja och det blev ett kärt återseende. De bjöd oss på helgrillad oxfilé av lokal natur (suverän!) med sill och hemgjord snaps som förrätt, givetvis med lokal färskpotatis. Inte illa. Detta toppades med de bästa jordgubbar vi ätit, så perfekta och helt underbara att vi nog inte kommer att hitta deras like på mycket länge. Givetvis odlade nära – rakt över gatan för att vara noga.

Det finns flera tusen.

Dessförinnan blev vi visade de fantastiska hällristningarna vid Nämforsen bara några kilometer från Gunnar och Vanjas hus och ni kan se ett antal bilder på dem här. Ungefär 2 600 figurer har man hittills hittat. Vill ni se rörliga bilder så ligger det två filmer sist i bloggen.

Vackert.
Ännu fler.

Sedan blev vi sittande ute och pratade ett bra tag medan solen såg till att det aldrig blev mörkt trots att den försvann under horisonten men sedan gick vi in och tände en brasa och fortsatte prata till efter midnatt.

Natten kom jag och Anneli att tillbringa i det gamla ombyggda kycklinghuset där jag törnade in vid 01.

Mat hos Gunnar och Vanja.

Loading