Dagsarkiv: 2 juli 2022

Övik, översvämning och Docksta igen

Elvis fick det bli.

Efter en bra natt men lite tidigt uppvaknande (som vanligt) åt jag och Anneli frukost i vår fina lägenhet på Ulvön. Rätt spartansk eftersom vi saknade smör men det funkade. När vi hade bäddat och gjort i ordning efter oss gick vi ned för att att säga hej då till vår värdinna och det visade sig att hon hade en lite surströmmingsburk till oss som hennes man fixat.

Så inte helt tomhänta kunde vi vandra iväg mot färjan som snabbt tog oss in mot fastlandet.

En boklåda på vägen till färjan.

Under färden in fick jag tag på Anders som berättade att det varit översvämning på AFU efter ett hällregn under trettio minuter i går. Översvämningar är vår värsta mardröm och nu hade det kommit upp vatten hur golvbrunnarna och svämmat över golvet i flera av våra lokaler.

Tyvärr hade en del arkivalier som stått på golvet skadats och nu återstår en hel del jobb för att få rent allt och att få bort vattnet. Jag ringde direkt till Tobias som bor på gatan som också hann ryckte ut så till slut blev det en liten räddningsstyrka som jobbade på för att minimera skadorna.

Det är andra gången på några år som detta händer och vi lever ett utsatt liv med arkivet eftersom vi inte har råd att fixa en enda stor lokal ovan jord. Det skulle krävas en insats av någon som är både intresserad av det okända och har gott om pengar. Men någon sådan känner vi inte.

För mig som är 700 kilometer bort kändes det inte alls bra att inte kunna hjälpa till.

På antikvariatet.

Jag och Anneli fortsatte vår resa mot Övik och Antikvariat Rune M på Nygatan 14 C som faktiskt höll öppet. Ett litet trevligt antikvariat där jag drev omkring i 40 minuter, hittade två olika utgåvor av Stig Dagermans ”Dagsedlar” med en dikt om flygande tefat och så Jan Brobergs ”På fantasins vingar” om fantasylitteraturen där också Eugen Semitjov finns med.

Här handlas det delikatesser.

Efteråt gick vi till Matstudio S20 för att handla lite lokala delikatesser men för att hitta större paket med tunnbröd fick vi gå till Konsum (och Ica, men där fanns det inga). Längre framåt dagen körde vi till Mjälloms fabriksförsäljning för att köpa ytterligare paket. Bra att han när det blir surströmmingsdags.

Medan vi befann oss på diverse utflykter i Övik hörde Åsa och Claes av sig, de var på väg uppåt landet tillsammans med Clara och undrade om vi inte kunde ses för lunch. Absolut. Vi tog saken på stort allvar och åkte ned till hamnen för att kolla några lite finare lunchrestauranger men det visade sig att båda stängde 14 och då skulle Örebrogänget inte ha hunnit fram.

Repris – nu med trion från Örebro.

Istället bestämde vi att köra och möta dem i Docksta och på så sätt blev det ännu en lunch på Dockstabaren. Den här gången slog jag till med schnitzel. Vi satt där och åt och pratade en stund innan våra vägar åter skildes och trion fortsatte mot Boden för natten.

Efter Mjällombesöket, då jag satt i bilen och pratade med Håkan Fenander i telefon, körde vi till Skulebergets friluftsby där Anneli bokat en ministuga. Vi installerade oss och tog det lite lugnt men framåt kvällen bestämde vi oss för att åka till Övik för att se på Elvisfilmen så Anneli bokade platser på nätet och sedan åkte vi tillbaka mot norr.

Som tur var åkte vi i god tid för framåt Norrtjärn tog det helt stopp i trafiken. Vi misstänkte olycka men efter en stund började det ändå flyta bort i korta intervaller och när vi en kvart senare kom fram till platsen förstod vi varför.

Trångt var det.

Där stod en stackars norrman med sin husbil som fått stopp på den enfiliga delen av 2+1-vägen och det var inte mycket att vinka på för bredare fordon. Varje lastbil som skulle förbi fick ha centimeterna på sin sida.

Vi såg en lastbil lite längre fram i kön dirigeras förbi av norrmannen och det var riktigt imponerande att chauffören lyckades. Ni kan själva förstå det om ni ser på bilden ovan.

Men eftersom vi var ute i god tid hann fram till filmen och dessutom köpa var sin glass som vi kunde äta utanför biografen som var Palladium.

Vi var en lätt räknad skara som bänkade oss 19.30 men ingen av oss lär ha blivit besviken. I vilket fall tycket både jag och Anneli väldigt bra om filmen men det finns en del frågor som jag måste reda ut med Elviskännaren Roger Ersson när vi kommer hem.

Eftersom det var sent när filmen var slut var det svårt att hitta något ställe att äta på och när puben närmast parkeringen kunde berätta att köket var stängt åkte vi till Max och köpte sallad och burgare som vi sedan åt i vår lilla stuga som mest är ett rum med kylskåp.

Framåt 01 var vi båda klara för sängen.

Loading