Dagsarkiv: 5 juli 2022

Fixardag och intressant samtal

Dala-Demokraten den 7 december 1969.

I dag ringde jag upp en man i Falun som mejlat mig under vår Norrlandsresa. Mannen hade skrivit om hur han vid inte bara ett utan till och med två tillfällen byggt egna thailändska rislyktor (”ufoballonger”) och skickat upp dem för att få folk i Falun med omnejd att fundera.

När vi pratades vid berättade mannen hur han konstruerat den här varmluftsballongen först till skyltsöndagen den 1 december 1968 och sedan till samma söndag året efter, den 7 december 1969. Och hans lilla flyguppvisning hamnade i tidningen båda gånger och fick en lång rad vittnen som förbryllat stirrade mot skyn när dessa ljudlösa ljusklot seglade fram.

En intressant del av historien är att mannens tidigare fru någon gång kring 1975 hade hjälpt laborator Rolf Moore att flytta och då sett en pärm med ufopapper i sig. De flesta som intresserat sig för försvarets ufoarbete vet att Rolf Moore då och då blev inblandad som undersökare av uforapporter när dessa nådde FOA. För även om det var Tage Eriksson som var den ansvarige så kunde man läsa om Rolf Moore i tidningarna på den tiden.

Frun hade då hittat makens gamla ungdomssynder och sett att Moore själv gett sig av till Falun för att undersöka. Allt detta var givetvis intressant men ännu mer intressant är att de papper som frun såg aldrig har materialiserat sig i FOA:s ufoarkiv och alltså inte skannades när UFO-Sverige fick hela materialet.

En tid efter det att Rolf Moore gick bort 1990 kontaktade jag hans änka som inte hade något material kvar. Nu verkar det alltså som att Moore förde ett eget litet arkiv över sådant som han själv var inblandad i och att detta aldrig införlivades i det stora ufoarkivet på FOA.

Trist, trist och nu får vi sannolikt aldrig veta vad den där pärmen innehöll i övrigt när det gällde ufofall.

Den här dagen blev rätt semesterlik. Jag pratade visserligen i 45 minuter med Håkan Fenander också men har även hunnit plocka in ett antal frimärken som blivit liggande, tvättat och hängt några maskiner och sorterat in ytterligare digitalt material i datorn.

Men förmiddagen ägnade jag åt att lösa ett problem med stereon, något jag upptäckte när jag flyttade om en del av mina Zappaskivor i den hylla som vi fick av Ylva. Då satte jag på en av skivorna som jag köpte under Norrlandsresan bara för att upptäcka att ljudet i den ena högtalaren var riktigt kass.

För att kunna lösa problemet var jag tvungen att tömma det stora stereoskåp som hela härligheten står i och det är rätt mycket som ska ut. Sedan fick jag baxa ut själva skåpet och stoppa in handen i en liten lucka baktill för att känna på sladdarna till högtalarna och märkte då att de som kom från den ”låga” högtalaren behövde skruvas fast bättre. För att kunna göra det var jag tvungen att skära bort en del av bakstycket vilket inte var det lättaste.

Väl fixat lät det lika illa! Så då var det bara att testa lite andra sladdar och när jag bytte plats på två så lät det plötsligt hur bra som helst och jag kunde dra på lite Bowie så att hela huset hörde. Inte Anneli dock eftersom hon var ute med bilen för att vattna blommor hos Niklas och köpa flyttlådor till Ylva samt handla mat åt oss.

Jag och Anneli gav oss också på att städa badrumsskåpet vilket inte bara gjorde att det blev skinande rent utan också betydligt glesare mellan allt som står där då mycket kunde kastas och annat ställas på bättre ställen.

Till kvällen grillade vi marinerade fläskkarréer med färskpotatis (det blev sill och samma sorts potatis till lunch; är det sommar så är det) som vi åt i solen på verandan. Och efter att ha diskat tittade vi på ett avsnitt ”Stranger things” (som Anneli tycker är i läskigaste laget).

Vid 23-tiden fick jag en översättning av en text till engelska som Fredrik på AFU gjort snabbt och lätt. Det är artikeln om den så kallade Orsavideon som jag bad honom översätta eftersom det är viktigt att kunna sprida information om denna video som har setts av miljoner och som många tror är äkta.

En ruta ur den fejkade Orsavideon.

Men så är det inte. UFO-Sveriges Göran Lengqvist har inte bara kunnat bevisa detta utan också avslöjat vilka det var som fejkade den trots att de var anonyma i filmen. Ett av de bästa undersökningsjobb som gjorts i den här föreningen.

Jag redigerade texten och skickade den sedan till Tobias som för lägga ut den på ufo.se så snart han kan. Den svenska artikeln kan ni läsa här så länge.

Under dagen fick jag en länk till en kandidatuppsats vid Uppsala universitet där jag varit behjälplig. Dels genom att studenten som skrev uppsatsen hade upptäckt att jag tagit upp en intressant svensk sektledare i min bok ”Sekter, Hemliga sällskap och domedagsprofeter” och då kontaktat mig och dels genom att jag skickade honom hela mitt bakgrundsmaterial med alla artiklar ur olika tidningar med mera.

Vill ni läsa uppsatsen (”En svensk Franciskus och en svensk Rasputin” – en analys av representation och gestaltning av religion i Dagens Nyheter 1914-1942) kan ni plocka ned den här. Christoffer Särén heter killen bakom den.

Vid 00.30 började jag bli klar med det mesta men då hade Anneli redan somnat för ett bra tag sedan.

Loading