Dagsarkiv: 1 juli 2022

Docksta och Ulvön

I dag lämnade vi Högbondens fyr efter frukost och efter att ha vaknat lite väl tidigt. Vi kånkade våra väskor nedför den stenrika stigen som tog oss 60 meter närmare vattnet där vi inväntade båten för att återvända till fastlandet.

Nya tofflor på gång.

Nu tog vi andra vägen mot Europavägen som även den var vacker att köra och sedan tutade vi norröver till Docksta där Anneli skulle köpa nya tofflor eftersom de andra slitits ut. Det tog inte lång stund för henne att hitta sitt nya par så vi fick gott om tid över till att slinka in på Dockstabaren för att äta en lätt lunch.

Anneli valde en lätt märklig LCHF-variant med två grillkorvar och ett berg med gurkmajonnäs medan jag beställde en vanlig räkmacka och en Champis. Det blev alltså rätt mycket GM så jag fick också möjlighet att smaka. Nu tycker jag att GM smakar bäst i ett korvbröd så jag gick till kassan och frågade om jag kunde få köpa ett.

Spännande maträtt.

Det fick jag inte. Men de bjöd gärna på ett! Så efter en stund kom kassörskan med ett varmt korvbröd på en tallrik och serverade mig. Snyggt! Och vem har någonsin sett en större portion GM på en tallrik?

När vi tackat för oss fortsatte färden mot Köpmanholmen och färjan mot Ulvön. Bilen ställde vi på en långtidsparkering och sedan tog vi våra väskor (inte lika många den här gången) och gick till färjeläget och satte oss att vänta.

Resan ut tog 90 minuter och under tiden läste jag ut Alistair MacLeans ”Svart guld” som var en rätt usel historia och inte särskilt välskriven. Skulle möjligen kunna fungera som underlag till ett filmmanus, några litterära kvaliteter hade den inte.

Som mänskligt sällskap hade vi en dam som bodde på Ulvön och hon hjälpte oss med lite tips och råd. När vi anlöpte hamnen regnade det lätt men det var ett superkort regn som dock skulle återkomma i full kraft längre fram på kvällen.

Utsikt från balkongen.

Efter att ha köpt lite vatten på butiken i hamnen gick vi till vårt boende på Malabacken där Anneli bokat in oss hemma hos en familj och där vi fick hela övervåningen. Husets ägarinna och dotter mötte oss medan mannen skulle komma lite senare och dessutom försöka få tag i en burk surströmming till oss. För det som denna ö är känd för går minsann inte att få tag på här.

En av få strömmingar i samhället.

Efter att ha installerat oss gick vi huvudgatan (Ulvö Hamngata) fram och tillbaka. En grus- och sandgata som också är en av få gator över huvud taget i samhället. Husen ligger precis i kanten av gatan och några trottoarer finns inte då hela gatan är för fotgängare och bilister och mopeder. Men motorfordonen är få.

När det började se hotfullt ut på regnfronten sökte vi oss in på en mysig restaurang – Ulvebyn Café och Bistro – för att boka bord till kvällen.

En god öl i trevlig miljö.

Men bistrot lockade och vi gick tillbaka dit en sväng för att ta en öl vilket visade sig vara ett bra beslut. Dels hade de roliga sorter där Anneli tog en ”Kalsongläge” från Brygglabbet i Sundsvall och jag en kanadensisk ”Stranger than fiction” som var mörk som en Guinness men med annorlunda smak.

Under tiden som vi satt där dök ett par yngre män upp och satte sig i fåtöljerna intill i det här rummet som kallades biblioteket. De visade sig vara ute och tältade och vi hade en riktigt bra pratstund om surströmming, drycker, resmål och sådant som fanns i området.

Vid 17-tiden hade de bestämt sig för att äta här och slog sig ned vid det enda bord som fanns i biblioteket. När jag frågade servitrisen om vi inte också kunde få det bordet när det var dags för oss att äta klockan 19 tittade hon i liggaren och konstaterade att det redan var bokat.

Men, men, efter några sekunder gick det upp för henne att det var just mig och Anneli hon hade tänkt att sätta där.

Vi sa på återseende till killarna och gick för att handla lite frukostmat till i morgon då vi bestämt oss för att göra egen och sedan upp på rummet en stund innan det var dags för oss att återvända för middagen och för att säga hej då till killarna.

Då hade himlen öppnat sina portar och det fullkomligt vräkte ned.

Det var mysigt att sitta i det fina rummet och äta vår goda förrätt (se nedan) och huvudrätt som i mitt fall blev råbiff på ett alldeles speciellt vis. Äggulorna var inga vanliga gulor utan uppvärmda till 63 grader och sedan spritsade på rätten.

Anneli åt en fin flankstek med grönsaker som hon var mycket nöjd med.

Till slut gick vi hem och då hade regnet upphört men det skulle ta ny fart när vi kom till rummet.

Under kvällen har vi pratat med både Niklas (som var och vattnade våra blommor) och Markus (som skulle dit för att använda ett program i min dator som han inte har). Men efter 23 var det dags att sova.

Biblioteket där vi åt och pratade.
Förrätten – en crème brûlée-variant byggd på Västerbottensost och renfilé.
Råbiffen var ett litet konstverk.

Loading