Dagsarkiv: 11 juli 2022

Uppsalabesök med van Gogh

Vi blev en del av konsten.

Lite hemmapyssel och lunch blev det men sedan gav vi oss iväg för att hämta upp Ylva som skulle avsluta sitt köp av ny lägenhet i dag. Men vi hade lite bråttom iväg visade det sig och startade en timma för tidigt vilket vi upptäckte när vi redan var på rull.

Nu gjorde det inte så mycket eftersom vi fick tid för ett besök på det som tidigare var Erikshjälpen i Spånga men som nu tagits över av Skyddsvärnet som fortsätter driva loppisen.

Jag botaniserade bland böcker och skivor och köpte Blood, sweat & tears första lp från 1968 för en femma plus fyra böcker för samma facila pris. En av dem en Sven Hedin-bok jag inte hade tidigare, tyvärr i lite dåligt skick men den får duga tills jag springer på en annan bättre variant.

Anneli kontrollmäter ett glas.

Anneli hittade ett glas som nu ska ersätta ett av Markus glas som gått sönder och som tur var hade hon utrustat sig med ett måttband för att kunna få till precis rätt storlek.

Sedan var det dags att hämta Ylva utanför nya lägenheten i Råsunda och där möttes vi av fågelkvitter och en trevlig omgivning. Ett bra köp, det var vi alla överens om. Här kommer hon säkert att trivas.

Thomas Andersson.

Nästa anhalt var Uppsala och Thomas Anderssons antikvariat där jag och Anneli lämnade tre kassar med böcker om filosofi som Thomas satte sig och gick igenom medan vi fortsatte till Fyrishov där Gunilla mötte upp för att se ”van Gogh alive” som är ett slags multikonstföreställning där van Goghs tavlor visas på stora dukar projicerade runt om i lokalen tillsammans med musik (som bilderna blev en del av) och sentenser som van Gogh skrev under sin livstid.

Stjärnenatt i Saint-Rémy.

Det var riktigt bra och vi blev alla fångade av van Goghs tragiska men mycket produktiva levnadsöde. Hans konst såldes nästan inte alls under hans livstid och det var något som van Gogh själv noterade i en sentens där han dock hoppades att framtiden bättre skulle uppskatta och värdera hans arbete. Det kan man lugnt säga att framtiden gjort.

Vi var alla mycket nöjda med bildspelet även om jag faktiskt trodde att det skulle finnas några av hans tavlor att se också. Men så är det inte.

Medan jag åkte tillbaka till Thomas Andersson tog tjejerna en glass (det gjorde jag före föreställningen) och gav sig sedan in till stan för att hitta en restaurang.

Professor Elmer E. Knowles kunskaper från 1926.

Thomas hade hunnit gå igenom de tre kassarna och köpte alltihop vilket jag var glad över eftersom det ger pengar till AFU. Men den här gången hittade jag en del andra böcker som jag köpte in till arkivet så efter en stunds prat och letande så hade det hela gått jämnt upp.

Bland annat en serie häften, där tyvärr häfte 2 saknades, som ni kan se här ovan. En professor (eller kanske ”professor”) Elmer E. Knowles som i översatt form ville sprida sina esoteriska kunskaper till en svensk publik.

Det är alltid roligt att prata med Thomas som är kunskapsrik och kul och i dag höll vi gemensam låda i 90 minuter innan Anneli messade om att de hade hittat ett matställe nere vid ån – Koh Phangan. Så efter en stund sa jag hej och tack och gav mig iväg dit medan bilen fick stå kvar parkerad utanför antikvariatet.

Gunilla griper sig an sin mat med pinnar och sked.

Den thailändska restaurangen visade sig ha bra mat men eftersom jag inte är någon vän av ”very hot” (som det fanns gott om) tog jag en lite mer svenskanpassad Pad Thai Koong och en Ramlösa med citron. Inte så dumt där vi satt utomhus och åt.

Sedan skildes vi åt på parkeringen och Gunilla åkte hem till sitt och vi andra gick till vår bil och så körde vi hem Ylva.

Och i kväll tittade vi på avsnitt åtta av ”Stranger things” som också det var rätt ruskigt men Anneli tittade utan att använda vare sig kudde eller ögonlock. Snyggt jobbat!

Sist mejlade jag en del med England och tittade på kvällens nattlysande moln, som låg lågt i norr, innan det blev sängen före midnatt.

De nattlysande molnen.

Loading