Dagsarkiv: 07 maj 2021

Badminton och Gieseckeintervjun i DN

DN i dag.

I dag publicerade DN min långa intervju med den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke i papperstidningen. Nätversionen är ute sedan i går. Som ni nu förstår så var det Giesecke jag träffade och intervjuade i måndags fast jag då inte ville berätta det av konkurrenshänsyn.

Under dagen blev det badminton och jobb. Badmintonen som vanligt i Komethallen där jag och Stefan var soprent ensamma i hela badmintonhallen under vår bokade timme. Och i dag skämde vi inte ut oss så mycket, spelet var riktigt bra (stundtals) och sällan dåligt. Det slutade med att jag lyckades vinna med 15–9, 14–16 och 15–13 till slut. Många tuffa bollar.

Under dagen fick jag ett samtal från en förtvivlad pappa om sin son som börjat tro på att hemliga makter styr världen och att han själv är övervakad av den ”djupa staten”. Vi pratade en stund och sedan hade vi kontakt med mejl.

Det är givetvis en fruktansvärd situation för ett par föräldrar att se sitt barn få sitt sinne manipulerat på det här viset. Och tyvärr är ju deras situation inte unik.

När man börjar titta lite närmare på vilka som kommer med dessa konspirationsteorier landar man i princip alltid hos personer som har ett högerextremt förhållningssätt till sanningen. Alltså att judarna är roten till allt ont, att Förintelsen aldrig har ägt rum och liknande lögner. Också det är bedrövligt.

Jag vet inte vad jag kan göra för familjen men senare på kvällen skrev jag ett mejl med lite information om de kretsar som sonen hämtar sin världsbild från.

Gjorde en sista korrläsning av UFO-Sveriges verksamhetsberättelse och såg till att vår revisor fick iväg sin berättelse lite snabbare än han tänkt för att Håkan E skulle hinna göra klart allt och mejla ut stämmohandlingarna till alla som ska vara med på riksstämman.

På vägen till jobbet började jag läsa ”Flocken” i baksätet på taxin, en bladvändare för oss som skriver om pandemin och som intervjuat en rad av de namn som spelar olika roller i boken. När jag kom hem i natt fortsatte jag läsa en stund, bara för att det var svårt att sluta. Då hade jag dessutom hunnit läsa vidare i taxin från DN. En av huvudrollsinnehavarna är givetvis Anders Tegnell, en annan Johan Giesecke.

På jobbet intervjuade jag Anders Tegnell om vilka problem det kan bli om vissa svårnådda grupper i samhället inte nås av vaccin. Jag pratade också med vaccinsamordnaren i Västra Götaland i samma fråga plus Region Skånes presstjänst. Problemet med personer som inte vaccinerar sig är inte jättestort men kan bli stort om det blir en spridning i dessa grupper till hösten, menade Anders Tegnell.

Och då handlar det kanske inte främst om vaccinförnekare utan om grupper som inte nås av andra skäl. Jag skrev i alla fall en artikel om detta vilket känns som något vi borde hålla koll på.

Matpaus inföll före 19 då jag och Björn gick till Lilla Asien och hämtade en stark variant med fläsk i chili och vitlök. Sedan satte vi oss och åt den nere i foajén som vi brukar göra ibland.

Har fått en hel del mejl om min intervju med Giesecke också, mycket att svara på. Folk vill veta mer och många var positiva över att intervjun gav många svar.

Lugn avslutningen på kvällen. Hem efter 01 med en taxichaufför som lyckades köra fel. Sedan blev det tvättnedplockning och bokläsning.

 183 total views