Dagsarkiv: 22 maj 2021

Eurovisionfinal i Rotterdam i bilder

I dag är det den stora finaldagen och det innebär jobb till sena natten eftersom intervjun med vinnaren i Eurovision genomförs mellan 01.00 och 01.45 natten mot söndag. Dessförinnan ska jag och Hanna Fahl hålla DN-chatten igång i tre timmar och fyrtio minuter.

För min del började dagen tidigt med att gå igenom alla låtarna igen och skriva utkast till olika vinnarscenarior samt fylla på med nya omdömen när det gäller varje låt. Bokade också upp några av låtskrivarna bakom det svenska bidraget för att kunna få en snabb kommentar så snart slutresultatet är klart.

Under dagen fick jag också ett mejl från KLM och kunde checka in direkt på nätet. En rätt omständlig procedur men nu är den klar.

Efter att ha packat väskan och fixat allt inför i morgon plockade jag ned det jag behövde för kvällen i två kassar, kamera, bandare, mikrofon och ett par datorer, och gav mig av till Ahoy. Innan dess kunde jag konstatera att min långa Tusseintervju och mitt teveinslag låg ute på DN.se i ett paket med tre andra av mina artiklar från Rotterdam.

Efter att ha gått ur taxin i det lätta regnet vandrade jag raka vägen till testtältet för att se om jag fortfarande är frisk. Det är lite nervöst för om jag skulle testa positivt så blir det ingen lajvrapportering i kväll och katten vet hur jag ska ta mig hem.

Och det blev rätt skakigt under några minuter eftersom mitt andningstest inte gav så bra resultat som testpersonalen ville ha. Det som gick klockrent i torsdags. Nu fick jag en tops uppkörd i näsan som extra koll och sedan var bara att vänta på en pall i ett annat tält i 20 minuter på resultat.

På plats.

Efter 25 minuter plingade det i telefonen och det var med viss oro jag öppnade mejlet som sa – negativt. På lätta ben gick jag till pressingången och in på arenan där jag ska sitta i kväll.

Träffade Aftonbladets Tobbe Ek och pratade lite skit med honom och fick då veta att det var legio att andningsprovet inte funkade. Han, som varit här länge, hade fått ta topsprovet fem gånger. Så det var inte så mycket att vara nervös för!

Det är ganska kallt i pressrummet, som är stort, och man anar att coronaventilationen är svaret på detta. Men det hade varit skönt med ett par grader till så att man slapp frysa om fingrarna.

Timmarna här tillbringade jag med att jobba med chatten och att förbereda några tänkbara vinnartexter. Allt måste förberedas eftersom det blir bråttom på slutet. Träffade också TT-gänget Sofia och Jessica igen som jag gav mina två överblivna snurrlotter till Moroccanoil som sponsrar eventet. Så kunde de vinna ett gäng hårvårdsprodukter till!

Passade också på att chatta med vännerna på redaktionen som även de laddade för tävlingen. Och med Anneli hemma. Fick dessutom in en uforapport via Messenger som jag får kolla upp när jag kommer hem.

Men sedan blev det allvar på riktigt och 20.45 drog jag och Hanna igång chatten och det blev verkligen full fart eftersom omröstningen blev dramatisk. Men innan dess skrev jag långt över 300 inlägg när låtarna framfördes.

Under tiden hade jag kontakt med redaktionen i en slack-kanal och på slutsignal hade jag klart en text men det var nära att jag utropade Schweiz till vinnare eftersom det var så jämnt så i sista sekunden fick jag byta in Italientexten.

Tusse kom på plats 14 vilket var lite tråkigt tyckte vi svenskar men som ni kan se av morgondagens blogg (den fortsätter efter tolvslaget) så var han själv inte besviken.

Det blev i alla fall ett race där jag till slut stod med datorn i famnen och uppdaterade texten i väntan på intervju. Men mer om det i nästa blogg alltså.

Här kan ni se bilder på alla deltagarna förutom San Marino (som jag aldrig kunde plåta då minneskortet var fullt) från gårdagens genrep inför finalen.

Cypern med Elena Tsagrinou som sjunger ”El Diablo”.
Albanien med Anxhela Peristeri som sjunger ”Karma”.
Israel med Eden Alene som sjunger ”Set me free”.
Belgien med Hooverphonic som sjunger ”The wrong place”.
Ryssland med Manizha som sjunger ”Russian woman”.
Malta med Destiny som sjunger ”Not my soul”.
Portugal med The black mamba som sjunger ”Love is on my side”.
Serbien med Hurricane som sjunger ”Loco loco”.
Storbritannien med James Newman som sjunger ”Embers”.
Grekland med Stefania som sjunger ”Last dance”.
Schweiz med Gjon’s tears som sjunger ”Tout l’Univers”.
Island med Dadi og Gagnamagnid som sjunger ”10 years” fick visa upp sig på en teveskärm eftersom bandet är i karantän efter coronasamitta.
Spanien med Blas Cantó som sjunger ”Voy a Quedarme”.
Moldavien med Natalia Gordienko som sjunger ”Sugar”.
Tyskland med Jendrik som sjunger ”I don’t feel hate”.
Finland med Blind Channel som sjunger ”Dark side”.
Bulgarien med Victoria som sjunger ”Growing up is getting old”.
Litauen med The Roop som sjunger ”Discoteque”.
Ukraina med Go_A som sjunger ”Shum”.
Frankrike med Barbara Pravi som sjunger ”Voilà”.
Azerbajdzjan med Efendi som sjunger ”Mata Hari”.
Norge med Tix som sjunger ”Fallen angel”.
Nederländerna med Jeangu Macrooy som sjunger ”Birth of a new age”.
Italien med Måneskin som sjunger ”Zitti e buino”.
Sverige med Tusse som sjunger ”Voices”.

Och här kommer några bilder på en del journalistvänner som också är på plats här i Rotterdam.

Jessica Gow och Sofia Sundström från TT och Aftonbladets Markus Larsson ler mot kameran.
Eurovisions svenska nestor bland oss journalister – Aftonbladets Tobbe Ek.

 335 total views