Dagsarkiv: 21 maj 2021

Genrep i Ahoy Arena

Vaknade lite för tidigt även i dag men jag passade på att starta dagen lugnt och hämtade upp min frukost precis som i går. Frukosten är riktigt bra tycker jag och det är helt okej att sitta och äta den på rummet.

Vid 10 tog jag en taxi ut till arenan där det blåste halv storm. Det hade visserligen blåst bra även utanför hotellet men det var inget mot hur det friskade i på det öppna området framför pressingången. Som visade sig vara stängd! Beskedet var att de inte skulle öppna förrän 11.

Jag vandrade iväg en bit och ställde mig i relativ lä, väldigt relativ faktiskt. Passade på att kommunicera med hemmaredaktionen via slack vilket var tur eftersom den hade fåt för sig att de skulle publicera mina Tusseintervjuer redan i dag. Det hade funkat rätt dåligt eftersom jag säger att han ska tävla ”i kväll” på den film jag har gjort.

När jag påpekade att det fanns en annan stor intervju, nämligen med Eurovisionchefen Martin Österdahl, som skulle ut på nätet var det ingen som kände till den trots att jag upplyst om det vid flera tillfällen. Så blir det när man inte är på plats.

Nu kastade de om och lade ut rätt intervju i dag och så får Tussetexten och filmen komma i morgon när finalen faktiskt är. I vilket fall var teveredaktionen mycket nöjd med det jag skickat in och särskilt att jag filmat med två kameror vilket gör deras arbete roligare och slutresultatet bättre för alla.

Efter att ha frusit länge nog gick jag in i ackrediteringshuset och sökte skydd. Stod där i tjugo minuter innan jag åkte ut då en idog vakt tyckte att jag inte skulle vara där. Men då var det inte så lång stund kvar innan insläppet till presscentrumet öppnade.

På väg in träffade jag TT:s fotograf Jessica Gow som plåtat en del åt mig här nere och reportern Sofia Sundström som liksom jag har bevakat många Mellon och Eurovision.

Väl inne fick jag samma bord som i går, nummer 100, och TT-gänget fick tillbaka sitt en bit bort. När klockan blev 12.30 ställde jag och Jessica oss i kön till själva arenan för att få en bra plats att fotografera från. Alla fotografer får en stol på läktaren en bra bit från scenen och det är därför jag har med ett ljusstarkt 400:a hit.

Arenan från fotoläktaren.

Vi var väl några hundra mediefolk, både skrivande och plåtande. Jag har ackreditering för båda vilket känns bra. Det är inte alltid det har varit fallet och då har man fått snacka sig in på olika sätt.

När genrepet drog igång var det bara att börja fotografera och ni kommer att kunna se bilderna i morgondagens blogg. Nu gick allt bra fram till slutet och eftersom Tusse sjunger som näst sista låt i finalen så fick jag lite bråttom att stryka bilder när båda minneskorten fylldes upp precis inför de tre sista låtarna.

Nu hann jag tömma ett på lite dåliga bilder så att jag fick med Italien och Tusse men när San Marino väl sjöng som sista land var det fullt igen så det blev inga bilder på den låten.

Så snart sista låten var sjungen och alla snabbrepriserna var klara (där jag filmade Tusses som syns här ovan) packade jag mina påsar och gick över till butiken tvärs över gatan och handlade lite mat som jag sedan tog med till rummet på hotellet. Då jag kom dit var klockan efter 16 och det blåste fortfarande ordentligt.

Efter att ha frågat efter bestick gick jag till receptionen och fick hjälp att kolla tågtider på söndag då jag ska till Schiphol för att åka hem med KLM. Som vanligt kommer det att bli en kort Eurovisionfinalnatt eftersom jag vill vara på flygplatsen utanför Amsterdam vid 10.

Under resten av kvällen har jag suttit vid datorn och förberett texter inför morgondagen. Bland annat skrivit ett antal möjliga vinnare efter att jag ätit min medhavda mat men tog också en välbehövlig paus och fyllde badkaret. Inte dumt att softa lite där.

I dag firade ju DN.se-redaktionen att sajten fyller 25 år. Jag har bidragit med två quiz, ett offentligt och ett internt, som handlar om DN.se och dess historia. Sedan var det meningen att den intervju som Kristina Hedberg gjorde med mig innan jag åkte skulle ha sänts men det blev stort teknikhaveri berättade en av mina chefer så det gick inte alls. Nu kommer den att skickas ut på andra sätt istället.

Passade också på att ringa hem och prata med Anneli en stund och vi har haft kontakt rätt mycket via Messenger under hela resan. Allt var bara bra där hemma.

Vid midnatt var jag en god bit på väg. Då hade jag också fått in ett par uforapporter som jag bad att få återkomma till när jag är i Sverige igen. Halv ett var jag klar också med ufoarbetet.

 240 total views