Dagsarkiv: 22 oktober 2022

Övningar, tipspromenad och ufoballonger

De flesta deltagarna på den klassiska gruppbilden.

Första heldagen på kursen i Yxnerum fylldes av information, föredrag och övningar och var säkert ganska mastigt för många av de 52 kursdeltagarna. Men, samtidigt väldigt givande förstod vi arrangörer efter att ha pratat med många.

Själv pratade jag i princip konstant från 08.45 till 01 då det blev sängen (i alla fall rummet för att skriva blogg) men också jag hade det väldigt skoj under dagen. Så det var fokus på UFO-Sveriges arbete, hur man undersöker en uforapport och givetvis på det rollspel som jag och Tobias hade knåpat ihop.

I år byggde det på att fyra vittnen, som vi preparerat, skulle intervjuas av nya och gamla fältundersökare och det var inte så lätt eftersom vittnena hade fått vara med om sin av oss skapade observation den 9 oktober (som vi hade filmat i fyra versioner den 5 oktober) och på så sätt haft gott om tid att hinna glömma mycket. Då hade de ändå fått några korta fakta skickade till sig i ett mejl en vecka senare, men där fanns inga exakta uppgifter bara lite övergripande.

Och glömt hade de! Men också en hel del satt kvar i minnet. Medan de fyra grupperna grillade sina vittnen (Mikael Karlsson, Peo Wärring, Anders Berglund och Thomas Michanek) gick jag runt och filmade och tog bilder. Men jag och Tobias fanns också tillgängliga om någon grupp ville ställa frågor. Några tog chansen att fråga och fick då ut en del information, antingen muntligen eller också på papper – som en radarkarta som faktiskt visade något som flög förbi i området. Men då var undersökarna tvungna att ha fått rätt tid och datum av sina vittnen vilket inte var så lätt.

När det blev dags att redovisa samlade vi hela gänget i stora salen och sedan ägnade vi 90 minuter åt att gå igenom deras arbete och hur mycket vittnena hade kommit ihåg av det de sett. Mycket lärorikt. Klockslaget för händelsen hade ingen koll på, däremot hur länge man hade sett ”det okända” liksom platsen de hade befunnit sig på.

Peo Wärring berättar om sin ufoobservation.

Vi hann också ta den sedvanliga gruppbilden (ovan), äta god lunch och trerätters middag framåt kvällen samt gå en klurig tipspromenad signerad Tobias Lindgren som jag var ofin nog att vinna.

Så här rörde sig föremålet förbi de fyra vittnena.

Lottförsäljningen hade mattats av något så jag såg till att också de allra sista lotterna hittade sina ägare och när dragningen kom var det väldigt många som vann något. Jag med. Massor av vinster i vanlig ordning.

Richard Holmgren.

Sista programpunkt inne på kursgården var ett mycket uppskattat föredrag om mysteriet vid Djatlovpasset av arkeologen Richard Holmgren. Richard hade inte bara en mycket intressant teori att komma med, att det var en kraftig fallvind som raserat tältet och kylt ned ungdomarna, han hade dessutom skidat dit tillsammans med tre andra och på plats kunnat bilda sig en uppfattning om vad som var möjligt och inte möjligt.

Framåt sen kvällen såg Tobias till att vi fick se ett antal ufoballonger (chinese lanterns) flyga till skyn och den här gången var vädret perfekt och samtliga lyfte fint, lyste länge och försvann över sjön i söder.

När alla ballonger var uppskickade återstod att prata med alla trevliga människor och det gjorde vi först under stjärnorna (Jupiter och Mars syntes fint) och sedan en trappa ned i baren. Andreas från Limhamn passade också på att fråga mig en massa om några av de artefakter jag hade med till kursen, bland annat en meteorit och Väddöstenen, men 01 gick mot rummet för att fastna hos Johan, Tony och Kenth som stod och pratade utanför ytterdörren.

Men vid 01.30 var det i alla fall dags att släcka. Och då sov Håkan sedan flera timmar tillbaka.

Loading