Dagsarkiv: 29 oktober 2022

Skriver om AFU

Polisen kollar taxin.

I dag tog Anneli bilen till Mariestad tillsammans med Ylva och blir borta ett par dagar medan jag stannar hemma. Och förmiddagen har jag ägnat åt att skriva en artikel på engelska om AFU som Enigma Labs bett mig om. Hann inte riktigt klart utan får fortsätta i morgon.

Tog en mindre frimärkspaus för att gå igenom en låda som jag fick av Erik på fältundersökarkursen. Hittade inte särskilt mycket nytt men snällt i alla fall att låta mig kika . När jag är klar med den så kommer jag att skicka tillbaka allt, utom några få, till Erik.

Tog mig en stund och läste vidare i boken om C-byrån som är klart intressant och ger en bra inblick i hur den svenska underrättelsetjänsten arbetade under andra världskriget. En tjock lunta är det så det kommer att ta ett antal dagar till.

Pratade en stund med Anders Liljegren på AFU också och berättade om en ny månadsgivare och lite andra pengar som är på väg in. Varje krona är viktig när det gäller arkivets ekonomi.

Ute har det blåst en höstliknande vind i dag och när jag stod på busshållplatsen yrde löven omkring mig. När jag kom till DN-skrapan yrde de ännu mer, vilket är typsikt för runt höghuset blåser det i princip alltid.

Dagen såg ut att bli lugn vilket vi konstaterade under vårt kvällsmöte i soffan. Men sedan förändrades allt när den första rapporten kom, via Reuters, om att ett femtiotal personer drabbats av hjärtstopp i samband med halloween i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Under kvällen skulle dödssiffran växa för att stanna på 149 innan jag stämplade it. Och nästan alla var tonåringar eller i 20-årsåldern. Fruktansvärt tragiskt. De döda och skadade hade klämts eller trampats till döds när hundratals unga befunnit sig i en trång gränd och några ramlat på de andra som ramlade på ytterligare andra.

”Vi föll som dominobrickor”, sa en kvinna efteråt.

Det var så mycket att göra att jag aldrig hann gå och handla någon mat utan det fick bli en macka fram automaten på jobbet. Förutom att uppdatera artikeln gällde det att skriva nya versioner till papperstidningen och efter ett tag bryta ut ögonvittnesskildringarna till en egen artikel. Och så blev det.

Men klockan 01 var det dags att åka hem och som vanligt över Tranebergsbron där det har pågått kontroller av bilister sedan ett par dagar. Och i natt var det dags för min taxi att li stoppad i polisens och kronofogdens kontroller. Det var lite kö, min chaufför fick blåsa och sedan bar det äntligen hemåt.

Eftersom sommartiden tar slut i natt passade jag på att rosta två mackor och steka ett par ägg och sedan slog jag mig ned och tittade på tredje delen av ”Downton Abbey”. Men 01.48 (eller 02.48 om man så vill) blev det sängen.

Loading