Dagsarkiv: 25 oktober 2022

Solmörker och dödsbud

Solförmörkelsen i dag vid 12-tiden.

I morse fick jag mejl från min vän Janet Bord att hennes make Colin gått bort 90 år gammal efter en tids sjukdom. Ett väldigt tråkigt besked och tungt för Janet. De båda har inte bara varit ett par i sitt vardagsliv utan också ett författarpar där deras namn hängt så intimt samman att jag knappast kan tänka mig att säga det ena utan att också säga det andra.

Jag hoppas kunna hälsa på Janet i Wales i april i år eftersom vi sedan tidigare kommit överens om att AFU då skulle få hämta ytterligare en del av makarnas arkiv.

Mitt på dagen i dag var det dags för en partiell solförmörkelse. SMHI hade utlovat mulet och det blev det också men med en del glipor och tunnare partier. Så jag gick ut på verandan för att tålmodigt invänta dessa och se, det gick alldeles utmärkt att se månen äta upp en del av solen under ett par timmar.

En några minuter lång film på förmörkelsen.

Jag hade med mig filter i form av svetsglas som jag tittade genom men oftast gick det bra att ta bilderna utan skydd för kameran så länge jag höll väldigt korta exponeringstider och en mycket liten bländare.

I dag fyller min och Annelis kamrat från Norrbottens-Kuriren Janne Enbom år så jag ringde och grattade. Vi pratade länge med paus för lunch. Jag brukar ringa mina gamla arbetskamrater på tidningen, vi jobbade ju i alla fall ihop mellan 1983 och 1990. Om allt går enligt plan så kommer jag och Anneli att resa till Luleå nästa sommar för att träffa dem på plats.

Annars har jag suttit i några timmar och jobbat med att sortera in bilder efter kursen och att skriva en text om den till ufo.se. Och de två sista timmarna av dygnet ägnade jag åt att göra i ordning 27 bilder med bildtexter från kursen och skickade dem till Tobias.

Däremellan lagade jag och Anneli mat tillsammans efter att jag tagit bilen till Åkermyntan för att handla lite. Egentligen var jag ute efter en tidskrift, nämligen ”Spårlöst försvunna” i serien ”Historiens största gåtor”. Men den hade de inte så jag får leta vidare.

Under dagen fick jag också kontakt med en journalist på en tidning i södra Sverige som vill göra en större artikel om Crazy Pictures och UFO-Sverige och vi kommer att ses på AFU om några veckor då han också vill göra en större intervju med mig.

Efter maten tittade vi en stund på ”Fråga Lund” och jag messade med ett ufovittne. Och som så ofta ramlade det in en del mejl från när och fjärran när klockan närmade sig midnatt, inte minst från USA där jag diskuterade bilder på ett hjortkadaver med en kvinna som menade att det var bigfoot som dödat djuret och hur stora kartonger vi behöver för att få över en boksamling från en annan dam i östra USA.

Sist hjälpte jag en fransk vän med några FN-dokument som han sökte efter. Men strax efter midnatt var det dags för sängen.

 196 antal visningar totalt