Dagsarkiv: 15 februari 2023

DN-möte i Umeå, P4 Extra och uforapporter

I P4 Västerbottens studio i Umeå.

Vaknade 05 och kunde inte somna om så klockan 06 gick jag upp, stängde av klockan och tog en tallrik yoghurt i köket innan det blev dusch och taxi till Arlanda. För i dag skulle jag och min skyddsombudskollega Hans Arbman ta flyget till Umeå för att träffa DN:s journalister på redaktionen där och redaktionen i Luleå som kommit ned för att träffa oss och sina kollegor.

Efter att ha träffat Hans på Arlanda hamnade vi på olika platser i planet så jag läste lite och passade på att sova en kort stund under den snabba resan upp genom Sverige.

Vi checkade in på hotell Comfort Hotel Winn där vi lämnade våra väskor och sedan började vi gå mot DN-redaktionen men det blev ett stopp på Subway för att få en macka i sig. När vi satt är ringde det en kvinna från Umeå (!) som sett något märkligt i går. Eller rätare sagt, det var hennes väninna som ringde eftersom kvinnan själv var uppskrämd och ville vara anonym.

Men efter en stunds samtal fick jag prata också med henne, lyssnade på hennes berättelse som var lite märklig och svår att förstå eftersom den innehöll saker som tydde på att hon sett ett astronomiskt fenomen men att det efter observationen hade hänt saker i hennes lägenhet.

Jag måste erkänna att jag inte blev klok på vad som hänt utan bad henne att dels titta ut också i kväll (inte säkert att hon vågade, sa hon) och dels att jag skulle få återkomma till henne. Tyvärr blev det helmulet under kvällen efter en dag med gnistrande blå himmel.

När vi vandrade iväg mot redaktionen ringde Claes Åkeson och Ricard Norman från podden ”Sportstudion” som sökt mig i några dagar och det enda hål i schemat jag hittade var just då. Så vi pratade ufo i en kvart medan jag gick med bestämda steg mot DN-redaktionen tillsammans med Hans.

Sportstudions poddare.

Ärligt talat vet jag inte varför jag var intressant för just denna podd men vi pratade i alla fall om de amerikanska föremålen och ufo i största allmänheten och på slutet blev det faktiskt också några sportfrågor där jag berättade att jag spelat handboll och gärna tittar på den sporten.

Avsnittet är inte ute ännu men kommer nog i veckan.

Till slut var vi framme på redaktionen och fick träffa alla medarbetare där. Luleågänget dök upp något senare och framåt eftermiddagen också Anders Forsström, vår klubbordförande. Då hade jag också hunnit få en förfrågan från P4 Extra som ville ha med mig i sändning 13.10.

Frågan var då om jag skulle vara med på telefon från redaktionen eller om P4-redaktören kunde fixa fram studiotid på Radio Västerbotten. Precis när vi gick iväg för att äta lunch på Gandhi, som låg mitt emot järnvägsstationen och som är Umeås första indiska restaurang, fick jag besked om att det fanns en studio bokad till mig.

Så jag åt på 25 minuter och gick sedan ut till taxin som givetvis stod på ett helt annat ställe (men jag hittade den) och sedan bar det iväg till radion. Jag var där i god tid, säkert tio minuter före sändning, och visades in i studion av en tekniker och därefter blev det kanske sju minuter med Titti Schultz om de amerikanska föremålen.

Bra frågor och kul att svara.

Här lyssnar på på chefen Marcus föredragning.

Sedan var det bara att vänta på en ny taxi som tog mig tillbaka till Kaserngatan 1 där de övriga i DN-gänget inväntade mig. För nu fortsatte det vi börjat på förmiddagen, nämligen prat om arbetsmiljö och annat som är viktigt och som en stor del av dagen handlade om. Men vi fick också en presentation på länk av två elever på Lunds universitet som hade undersökt hur DN:s Norrlandsredaktion bevakat sitt område.

Och betyget blev mer än gott! Riktigt roligt att höra hur de båda studenternas noggranna genomgång hade resulterat i att vår redaktion här hade lyckats fantastiskt bra med sin uppgift.

Under tiden kring lunch intervjuades jag också av Göteborgs-Posten som kommer att skriva om ufo för sin livsstilsbilaga och i slutet av vårt samtal frågade reportern om jag kunde tipsa om någon kvinna som hon kunde intervjua.

Först försökte jag få en kvinna i Stockholm att ställa upp men hon backade ur efter att ha tänkt igenom det hela och eftersom jag var upptagen med DN-gänget under eftermiddagen dröjde det till kvällen innan jag fick tag på Malin Viklander i Sundsvall som lovade ta intervjun.

Klockan 16.45 blev vi skjutsade till hotellet av fotografen Erik och där hann jag bara tvätta av mig lite och byta skjorta innan vi sågs nere i receptionen 17.20 för att gå till restaurang Sjöbris som är två fartyg som ligger vid kaj i Umeälven. Då hade det faktiskt börjat regna men senare på kvällen blev det snö.

Samlade på Sjöbris.

Och maten var riktigt bra. Jag beställde en blodig entrecôte och en öl, en IPA kallade Voodoo Ranger och så pratade vi så mycket vi orkade. Jag ägnade också en stund åt några telefonsamtal som hade med jobbet att göra och blev också uppringd av redaktionen.

Men vid 20 var vi klara och gick över gatan, några kvarter bort till Scandic Plaza och tog hissen upp till baren för att fortsätta pratet som kom att handla om allt från ufo till arbetsrelaterade frågor på redaktionen. Jag beställde in en Pina Colada från baren som var välgjord och god och som räckte tills vi bestämde oss för att gå tillbaka till hotellet och ses i morgon.

Ringde till Anneli och köpte en macka i receptionen. Sist blev det blogg (givetvis) och några svar på mejl, bland annat från en kille som intervjuat mig tidigare och som ville reda ut några frågor om konspiratonsteorier.

Sängen före midnatt. En lyckad dag!

Loading