Dagsarkiv: 27 februari 2023

Bilen gick igenom och nya norrskensobservationer

Besiktad och klar.

Så var årets besiktning av bilen klar och det var inga anmärkningar på vår Toyota vilket alltid är skönt. Förra året var det en lampa som inte var riktigt inställd så då blev det ombesiktning vilket känns jobbigt och onödigt.

Det ser ut att bli bra norrskensmöjligheter även i kväll och natt och SMHI lovar bra väder här i Stockholmsområdet. I går syntes norrskenet över hela Sverige och ned till norra Tyskland och i Nordamerika såg man norrsken från Ohio.

Norrskenet uppstår när laddade partiklar från solen ”blåser” mot jorden och träffar vårt magnetfält. Och i går fördes partiklarna hit med en solvind som höll 700 kilometer per sekund genom rymden. Kollisionen med atomer och molekyler i vår övre atmosfär (som kallas jonosfären) förvandlar rörelseenergin till ljus som vi kan se.

Oftast har norrskenet en grön färg men som i går såg man också rött om man tittade lite högre upp. Vilken färg det blir beror bland annat på hur högt upp i atmosfären och med vilken hastighet elektronerna kolliderar med luftmolekylerna.

Mitt på dagen i dag såg norrskensovalen ut så här.

Polarsken uppstår runt Nordpolen och Sydpolen samtidigt och det område som kan se det ligger under den så kallade norrskensovalen här i våra trakter. Ovalen är inte fast utan kan sträcka sig ned över Europa och det har till och med hänt att norra Afrika kunnat se norrsken.

På bilden ovan ser man amerikanska myndigheten Noaas förutsägelser för de kommande timmarna och det röda området kommer att röra sig allt mer in över Sverige. Så ut och titta! Gå gärna in på Spaceweather och titta efter den senaste prognosen.

Innan det blev dags att åka till jobbet fixade jag med tvätten och gick igenom en låda som jag och pojkarna hämtade i Jönköping för några veckor sedan. Arvegods som jag måste ta beslut om vad det ska göras med. Sparas. Säljas. Ge till pojkarna.

På jobbet var vi en person kort så det var ganska mycket att göra. Men då hade jag hunnit prata med Calle som driver Norrsken Sverige på Facebook och kunde börja på en förhandsartikel om att även den här kvällen kommer att bjuda på norrsken så snart jag satt mig vid datorn.

Och när mörkret lade sig började det komma rapporter om norrsken och flera läsare skickade in sina egna bilder. En av dem kan ni se här nedan.

Matilda Arborelius fotograferade söndagens norrsken från Lidingö.

När det blev dags för mat fick jag åter sällskapa med Mats eftersom vi råkade bli lediga samtidigt och som så ofta när det handlar om Mats siktade han in oss mot Ewog för thaimat. Jag tog en Pad thai med räkor den här gången.

En rolig artikel skrev jag förutom norrskensartikeln. det var nämligen så att Mexikos president lade ut en bild på Twitter som han påstod föreställde en vätte. Inte illa. Men när jag kollade upp bilden lite närmare fanns det goda skäl att vara försiktig i den slutsatsen.

En vätte?

Presidenten påstod att bilden var tagen på Yucatánhalvön för några dagar sedan men när man började titta runt så fanns fotot publicerat redan två veckor tidigare och då som en bild tagen i manchester i England…

Något stämde inte riktigt för den gode presidenten. Och visst liknar ”vätten” en apa eller något liknande?

Under kvällen fortsatte läsarna att engagera sig i norrskenet och många läste mina uppdateringar. Vid 01 var det bara att ge sig hem.

Loading