Dagsarkiv: 18 februari 2023

Ballongförklaringar och Moraklocka

Jupiter och Venus lyser upp himlen.

Nu börjar det så smått att ramla in möjliga förklaringar till vilka ursprung de tre nedskjutna ballongerna över Kanada och USA kan ha. Sent i går skrev flera medier om att Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade (något slags hobbyförening) gått ut med att de saknar en av sina ballonger som ska ha försvunnit över sydvästra Alaska och sedan drivit vidare mot Yukon ungefär vid den tid som USA sköt ned ett okänt föremål där.

Det är den ansedda tidskriften Aviation Week som publicerar uppgifterna. Ballongerna kallas picoballonger och lyder inte under restriktioner för den som skickar upp dem. De är små, bara en meter i diameter (men expanderar med höjden), så man kan undra hur den ens gick att upptäcka av de stridsflygplan som sköt ned den.

Det finns tecken på att gruppens ballong befann sig i det område där det okända föremålet sköts ned för en av deras picoballonger försvann över västra Alaska den 10 februari på 12 000 meters höjd.

Dessa små ballonger kan flyga runt jorden flera varv innan de ger upp. Men, som sagt, de är inte stora och deras nyttolast väger inte många hekto. Hur detta stämmer överens på beskrivningen av ett föremål stort som en personbil, som Pentagon har gått ut med, är svårt att se.

Om detta är riktigt så har det amerikanska försvaret slösat bort en robot värd 400 000 dollar för att skjuta ned en ballong värd 12 dollar, konstaterar bland andra Daily Mail. Inte så kostnadseffektivt kanske.

Men vi får ta detta med en nypa salt så här långt. Klubbmedlemmarna tar själva inte ut något i förskott utan skriver i ett uttalande att man först måste hitta vrakdelarna innan något säkert går att säga:

”Until that happens [recovery in the Yukon] and that object is confirmed to be an identifiable pico balloon, any assertions or claims that our ballon [sic] was involved in that incident are not supported by facts.”

Gruppen säger också att deras ballong var över Quebec den 30 januari efter att ha passerat Ryssland den 30 november.

Hur det nu ligger till lär vi inte kunna veta säkert innan vrakresterna har hittats och det kan mycket väl bli så att de aldrig gör det. Snö kan för länge sedan ha täckt över dem. Och senare i dag kom beskedet att USA och Kanada har slutat att söka efter dem. Inte bra.

Så när jag kom till jobbet skrev jag om detta.

Sedan tog jag och Anneli och stuvade in (försiktigt) Moraklockan som kommer från min mormors föräldrahem i bilen och körde den till Niklas. Och det gick riktigt bra att få upp den till femte våningen eftersom hissen var stor nog i sin litenhet att rymma klockan.

Fixar lampa hos Niklas.

När den väl stod på plats och vi hade plockat ihop den (den var i delar för att vi skulle kunna transportera den från Jönköping för några veckor sedan) gav vi oss på att fixa med lampan i vardagsrummet. Nu gick det bra att korta sladden och få ihop elen men när vi skulle skruva i kroken som skulle hålla lampan uppe så var den inte i rätt dimension.

Så vi körde till Bauhaus och köpte en krok av rätt storlek, monterade den och upptäckte att den var för stor i själva kroken. Nu fixade Anneli det lite senare i dag när jag var på jobbet.

För mig blev det rätt mycket Ukraina under arbetsdagen men också lite Melodifestivalen när det tredje deltävlingen avgjordes i Lidköping. DN har ju ingen chatt under deltävlingarna men vår utsända skriver en kommentar och vi på redaktionen skriver snabbt om de som gick vidare. Så det var det jag fick göra i dag.

När jag gick för att hämta min 17-bitars sushi på Wang i kväll såg jag hur Jupiter och Venus lyste vackert på himlen, tog ett kort och gick tillbaka till redaktionen för att skriva om dem så att så många som möjligt skulle få en förklaring om de undrade vad det var de såg. Bilden kan ni se högst upp i bloggen och artikeln kan ni läsa här.

Rätt mycket att göra under kvällen och hem åkte jag först efter 01 och väl hemma hade jag fyrtio minuters jobb för att ladda in föredraget i datorn, fixa gps:en och packa för morgondagen. Läste också ett mess från en musiker som tackade för inspirationen och som skickade med ett ljudspår från det nystartade projektet ”Spökraketkommissionen”. Roligt att ha kunnat bidra också på det sättet.

I morgon är jag inte på jobbet utan håller föredrag i Linköping.

Moraklockan på plats.

Loading