Dagsarkiv: 26 februari 2023

Intervjuar monumentbyggare och vackert norrsken

Inte Jupiter och Venus utan två flygplan.

Dagen startade med frukost hos Claes och Åsa i Örebro där också Torbjörn och Ulla var med. Jag och Anneli hade sovit över och nu blev vi serverade ägg, rostat bröd och en hel massa annat gott innan vi tog bilen och körde hem i det strålande vintervädret där himlen var klarblå och temperaturen på nollan.

Jag hade tänkt att fortsätta till Värmdö i dag för att intervju ett ufovittne men det ställdes in så istället körde jag Anneli till Barkarby station så att hon kunde ta pendeln till Älvsjö och sy- och hantverksmässan där hon skulle träffa Riita.

Själv tog jag vägen över en andrahandsbutik där jag hittade ett par böcker, en till AFU och en som kan säljas vidare innan jag körde till Skälby pizzeria och tog med en kebabrulle som jag åt framför teven och såg hur de svenska damerna åter vann guld i skid-VM.

Tog ett par timmar och fick lite bättre ordning på två håll i källaren och satte mig sedan och ringde till en man i Ängelholm som jag fått tips av från Soraya som gjorde podd tillsammans med mig tidigare i veckan.

Mannen hade inte svarat när jag ringt tidigare under helgen så nu messade jag och förklarade vem jag var och varför jag ville prata med honom och då ringde han prompt tillbaka.

Mannen hade varit 21 år 1972 och varit med ute i gläntan då spåren efter Gösta Carlssons ”landade tefat” skulle gjutas igen. Han var också behjälplig när själva tefatmodellen gjöts även fast det var byggmästare Nils Ehn som var den som ansvarade för tillverkningen.

Nu fick jag många viktiga pusselbitar som kan användas om det blir en fjärde upplaga av ”Mötet i gläntan”. Vilket jag hoppas någon gång i framtiden då den tredje sålt slut. Och det är inte många kvar av den.

Jag ringde också en man som beställt ”Sällsamheter i Västergötland”, båda delarna, från Böckernas hus eftersom jag lovat Peter där att skicka mina egna två exemplar så länge och så skulle han fixa nya till mig med tiden.

Men det visade sig svårt eftersom jag hade mitt exlibris i båda samt att de var daterade och numrerade. Så jag förklarade för beställaren och för Peter och det var inga problem.

Medan jag och Anneli försökte laga potatisbullar med fläsk försökte jag övertyga en kvinna i sydvästliga delen av landet att det hon såg var Jupiter och Venus och efter en stund, när hon upptäckt ännu ett ”okänt” föremål, Mars samt hjälpa Mikael Karlsson i UFO-Sverige med att få ordning på en zoomlänk. Men till slut var allt fixat och vi kunde sätta oss till bords. Då hade jag till och med gått ut för att ta bilder på planeterna och skicka till henne för att visa att jag minsann såg exakt det hon såg.

Två trafikflygplan på väg mot Arlanda klockan 17.50 i dag.

Någon timma tidigare var jag ute och filmade två flygplan på väg mot Arlanda med landningsstrålkastarna på och ni kan se en stillbild av dem högst upp i bloggen. Sådana filmer är alltid bra att ha. Det första planet tillhörde Norwegian och kom från Tel Aviv och det andra Lufthansa och kom från München. Planet som jag sveper upp till vänster för att visa är på väg från Bromma till Växjö och tillhör Bra.

Det röda är planet från Bromma och de två gula är på väg till Arlanda. Taget från Flightradar24.

På skärmdumpen ovan syns de tre planen. Jag filmade dem under oskärpa en stund för att alla ska se hur ljusen då kan se ut.

Till slut blev det lite mindre splittrat och vi satte oss och tittade på ett avsnitt ”Downton Abbey” i godan ro.

Och sedan tidigt i säng för att läsa. Men så kom ett norrskenslarm och jag gick ut för att titta. Och visst syntes ett rött, fint norrsken en bra bit över horisonten i norr men eftersom jag befann mig utanför vårt hus i Järfälla drunknade det mesta i stadens ljus.

Det gröna norrskenet syntes svagt från vår garageuppfart.

Och filmen jag lade ut på Youtube mörkades ned så mycket av programmet att det mest är flygplanen som syns. Bilden ovan är något bättre. Liksom den här nedan. Där syns också det röda området lite högre upp.

Här syns både det gröna och det röda norrskenet.

Jo, här nedan kan ni se en liten kul snurra som jag köpte för tio kronor på Böckernas hus i går. Landsnamnen är inte helt färska (1940).

Ett litet kul köp på Böckernas hus i går.

Loading