Dagsarkiv: 8 maj 2024

Härlig bokrelease och underbar middag

Inte svårt att hitta till skolan.

Det blev en hel del datorjobb på förmiddagen men också lite städning och förberedelser inför den middag som väntade senare i kväll. Tog ner tvätt och stack ut näsan en stund i den fyragradiga ”värmen” och regnet. Men framför allt ringde jag och grattade Mia som jag jobbade sida vid sida med under flera år på DN.se.

Vid 12-tiden fick vi besök av en tekniker från Tele2 som hjälpte mig med de sista inställningarna med nya routern. En duktig kille som varit här en gång tidigare för ett par år sedan.

Anneli och jag med en av åttornas svensklärare och så bildläraren Leonardo.

Klockan 13.45 körde jag och Anneli till Vallentuna och Rosendalsskolan där åttondeklassarna hade bokrelease. De tre åttorna hade jobbat fram en gemensam bok, egentligen tre bakom samma pärmar, 146 sidor med var sin lång science fiction-historia med utomjordingar som tema.

Bildläraren Leonardo, som var den som kontaktade mig för ett par månader sedan, visade oss in i lärarrummet och snart anslöt en av åttornas svensklärare och vi pratade om hur projektet gått till och vilka svårigheter det är att få så många elever att skriva en historia med samma röda tråd.

För att klara detta har man också haft hjälp av författaren Anna Skarin.

Några av eleverna spelade ”Final countdown”.

Vi fick också vara med om en trettio minuters fantastiskt snygg show tillsammans med många av elevernas föräldrar där det spelades musik, framfördes dans och sånger och blev högläsning ur tre kapitel av en elev från varje klass. Imponerande bra alltihop!

Allt gick i ett utomjordiskt tema.

På en duk visades också klipp med Hillevi Andersson som några av eleverna träffat och ett klipp ur DN.se-serien om ufo som jag gjorde för några år sedan. Efteråt blev många tackade, till och med jag!

När föreställningen var över blev det mingel med chips och alkoholfri cider utanför och jag hann prata med Leonardo och flera av lärarna samt rektorn som var mycket nöjd med det han sett.

På plats vid bordet.

Hemma igen fortsatte jag och Anneli att förbereda grillningen för snart kom Ylva och en stund senare körde jag till Barkarby station och hämtade Johan Theorin och Anders Wennersten. För trots den skrala väderleken skulle vi grilla. Anneli hade lagt ett gäng riktigt fina entrecôter i marinad sedan två dagar och medan de övriga höll till inne i värmen var det min uppgift att förvandla dem till något ätbart.

Dessutom blev det grillad aubergine och sparris. Till detta drack vi några särskilt utvalda öl.

Johan har fastnat för en pärm med udda brev.

Före maten och i en paus gjorde vi en rundtur i huset där det fanns många platser att stanna till på för att prata om det vi såg i form av böcker, papper och prylar.

Johan hade med sig en kort film som han ville visa och jag fyllde på med ett av mina DN-avsnitt om spökerierna på Engsö slott. Medan v tittade åt vi Annelis rabarberpaj och chokladmousse med jordgubbar.

Johan och jag har flera intressen gemensamt, inte minst det okända. Och när jag berättade om elevernas projekt i Vallentuna berättade Johan att han som niondeklassare en gång fått hålla föredrag om ufo för sjuorna. Häftigt! det fick aldrig jag göra.

Vi had det väldigt trevligt, mycket prat och god mat blev det. En pluspoängskväll.

Efter midnatt var det dags för sängen. Men först tog jag hand om lite disk. Då hade Johan och Anders åkt hemåt medan Ylva sover över för natten.

Loading