Dagsarkiv: 16 maj 2024

Skolfilmen klar, prat med Lue och bristande källkritik

Anders pekar på Björkviksrapporten. En ruta ur skolfilmen.

Det gick snabbt på slutet men blev riktigt bra med tanke på budget och resurser. Jag talar om Roger Perssons och Emil Carlssons arbete med ufofilmen för Skol-Film. När jag fick en länk till den 13 minuter långa (korta) filmen blev jag positivt överraskad då jag också tittat igenom den. Spännande och balanserat men inte någon fördjupning, vilket var svårt med tanke på det korta formatet. Nu ska den distribueras till Sverige skolor och jag fick tillstånd att visa den under Ufo-Expot i Jönköping den 25 maj.

Tyvärr fick jag slösa bort två timmar av dagen åt att prata med fem olika personer på Tele2 innan jag fick okej att bryta avtalet som gällde mobilt bredband eftersom det inte alls höll vad säljaren lovat. Teven funkade dåligt och antalet megabit som strömmade in var alldeles för lågt.

Istället kommer jag att gå över till fiber igen och hoppas att allt ska återgå till det normala. Fick dessutom åka iväg och köpa en ny kabel mellan dosan i väggen och routern eftersom jag hade fått klippa av den gamla för att få loss den bakom bokhyllan vid skrivbordet. Inte trodde jag att den skulle behövas igen.

Men det gjorde den och efter besöket på Webhallen (varför heter det inte Webbhallen!) krånglade jag och Anneli dit den igen.

Ett annat krångel i dag var att paketet som Rune skickat från Norge och som kom fram för flera dagar sedan fortfarande befann sig i limbo. Ingen avi och därmed inte en susning om var det hade landat eller vilket kollinummer det hade.

Men så ringde det helt oväntat på vårt 08-nummer som ju ska stängas av om ett par veckor och där befann sig en granne som berättade att han hittat avin till mig i sin brevlåda. Eftersom han varit bortrest var det först nu han upptäckt det. Och då gick det bättre!

Från Djupsjøenexpeditionen.

Paketet visade sig vara stort och innehållsrikt och innehöll en stor och läcker karta över expeditionen till Djupsjøen i Norge som jag deltog i förra året men som har fortsatt. Dessutom en liten kuriositet i form av en specialdesignad väska med en flaska och fyra glas märkt med såväl Hessdalenemblemet som Ghost Rockets emblem.

Expeditionsväska.

Det fanns också en del originaldokument kring expedionen och nu ska allt ner till AFU vid tillfälle. Vi får tacka den dynamiske och duktige expeditionsledaren Rune Krieghr Røstad för detta. Snyggt!

Det blev ytterligare en utflykt i dag men också då bara några kvarter bort. För där hade Hans Claesson mejlat mig om att det fanns böcker att hämta. En del ufopocketar men också några som hans skrivit själv baserade på bilder ha tog under två konserter från tidigt 1970-tal; Johnny Cash och Jimmy Hendrix.

Hans med sin egenhändigt producerade böcker.

Bara att tacka och ta emot.

Under kvällen fick jag ett tips från UFO-Sveriges Mikael Sjöberg att en grupp som påstår sig arbeta med källkritik och faktagranskning på Facebook helt plötsligt skrivit om mig. Så här skriver gruppens K Mikael Gustafsson (och jag har lyft ur detta ur en längre mening): ”Den nu pensionerade allmänreportern på DN, Clas Svahn, också känd som mr UFO Sverige, har efter pensionen kvar sin UFO-spalt på tidningen där han systematiskt spelar upp möjligheterna att jorden fått besök av små gröna män (vi kan diskutera färgen!).”

Wow! Det är verkligen spännande att en grupp menar att jag jobbar för CIA och döljer ”sanningen” om ufo och nu en annan som menar att jag gör precis tvärtom 🙂 Det visar väl att jag lyckats med en sak: Att stå neutral men nyfiket undersökande. Men ämnet ufo kan reta gallfeber på folk det är tydligt. Alla har sina snuttefiltar som de håller fast vid och om den riskerar att tappas bort då blir de ledsna.

Gruppen heter ”Källkritik, fake news och faktagranskning” men det verkar högst oklart om den verkligen ägnar sig åt faktagranskningen, däremot har man uppenbarligen slagit in på fake news-spåret…

Så här svarade jag: ”Fel. Jag försöker verkligen inte bevisa det som påstås här ovan. Det känns märkligt att bli anklagad för något sådant i en grupp som påstår sig syssla med källkritik. Den som läst det minsta av mig vet att det K Mikael Gustafsson skriver är fullständigt taget ur luften och fel på alla fronter.”

Egentligen borde jag väl släppa detta och inte vara så förvånad, men visst är det märkligt att en del anklagar mig för att vara förnekare och bortförklarare av allt som de vet är utomjordingar medan andra menar att jag marknadsför ET-teorin för att jag tror på den? Förklara det den som kan. Vi människor är komplicerade varelser som ofta har väldigt svårt att tillgodogöra oss skriven text. Men många i Facebookgruppen har fattat vad jag sysslar med. En av flera som tar mig i försvar skriver: ”Jag känner inte igen Clas Svahn i den här beskrivningen, han om någon är källkritiker och faktagranskare.”

En annan skrev: ”Det jag hört om honom har också alltid gett mig ett ganska neutralt intryck, jag har aldrig hört honom påstå att det skulle handla om utomjordingar till exempel. Han verkade mer samla på folks berättelser som en antropolog eller något.”

Ni kan se en skärmdump av det inledande inlägget sist i den här bloggen. Några timmar senare hade mitt inlägg inte godkänts och då försvann också hela tråden.

Nära 6/24.

I nummer 6 publicerar tidningen Nära en stor artikel med Felix och mig, fem sidor. Bra reklam för teveserien som ju fortfarande går att se på TV4 Play.

Historiska brott & mysterier i dag.

Dessutom har Historiska brott & mysterier en kort intervju med mig i sitt senaste nummer som jag också fick i dag, 5/24. Förutom min vanliga spalt.

Möte med Lue.

Klockan 21 hade jag en avtalad zoomträff med Lue Elizondo och vi pratade i 40 minuter. Lue och jag har haft en del kontakt sedan januari 2018 då jag gjorde en stor intervju med honom. Nu pratade vi mest om AFU som han ville veta allt om. Och jag frågade om hans bok kommer senare i år och det ska den göra. Ett bra samtal som han ville följa upp med flera.

Har också sett Sverige vinna med 3–1 över Kazakhstan i hockeyn i dag och så har faktiskt jobbat lite på min nästa bok. Bra att börja i tid.

Sedan kom Anneli hem från att ha lyssnat på jazzmusik med kamrater och gått på restaurang men hennes förkylning hade satt sig på halsen och nu kunde hon knappt prata stackarn. Det blev värmekudden och sedan i säng för henne.

Och snart även för mig.

Märkligt inlägg.

Loading