Dagsarkiv: 2 maj 2024

Till Tidan och Dunderhult och raket över Småland

En hackspett utanför Lenas fönster.

Anneli hade fullt schema på förmiddagen med golfträning i bunkern och sedan tandläkarbesök igen. Men nu ska tandläkaren ha fått ordning på tanden som blev lite för hög från början.

Själv jobbade jag vid datorn och dessutom packades bilen med 23 kassar böcker för Böckernas hus och ett gäng böcker som vi ska sälja i Örebro i helgen. Datorjobbet bestod i att korta ned mitt föredrag så att det ska hålla sig inom en timma.

Efter lunch på diverse rester låste och larmade vi och körde sedan i det finfina vädret mot Tidan. Men vi hann inte långt förrän Markus ringde och undrade om vi kunde stanna till vid Motordepån och plocka upp en knippa nycklar han glömt i bilen som han lämnade in för service tidigare i dag.

Som tur var hade vi hunnit precis till avfarten till Motordepån så det var bara att svänga av, låna bilnyckeln av servicekillen, hämta knippan och så köra till golfbanan där Markus jobbar och överlämna den.

Ett kort stopp i Tidan.

Det blev ett stopp till, för glass och ostburgare, på McD utanför Arboga och sedan till Böckernas hus där det blev ett kort besök eftersom Peter, som driver antikvariatet, skulle på cirkus med ett barnbarn.

Emil, Rasmus och Alice.

Vi fortsatte till Annelis syster Lena i Dunderhult utanför Götene där vi också tillbringar natten. Anneli hade med sig en laxsida som hon och Lena gjorde till en festmåltid med grönsaker och kokt potatis. Båda grabbarna, Emil och Rasmus, dök upp och med Rasmus hans flickvän Alice.

Klockan 22 ringde Linda från Småland och hade precis sett något som fick henne och en kamrat mycket fundersamma. Ett lysande föremål omslutet av dimma och något som liknade ringa som rörde sig över himlen.

Stillbild ur Lindas film.

Jag kontaktade Kenth på rapportcentralen och han hade precis fått in en rapport från trakten av Lammhult (och senare också från Anderstorp) som utan tvekan rörde samma fenomen. Så här skriver Kenth: ”Ett gulaktigt ljus med tendenser till dimma mot en klar himmel som bakgrund inledningsvis med ett ytterligare dimmigt sken uppåt och nedåt över ett mindre område (allt som ungefär tumnagel på armlängd) format som ett V med spetsen närmast ljuskällan på båda sidor. Föremålet kom från SSO och hade en rak kurs NNV något snabbare än flygplan på normal flyghöjd. I norr fanns sedan lite moln som föremålet antingen flög in i eller ovanför och försvann. Inget ljud.”

Av allt att döma var det en raketuppskjutning från Vandenbergbasen i Kalifornien där SpaceX sköt upp en Falcon 9 som passerade Sverige under sin färd mot omloppsbana. Raketen hade två satelliter ombord. Banan, från sydsydost och mot nordnordväst tyder också på det. Det är de brukar röra sig när det skjuts upp från Vandenberg.

Uppskjutningen gjordes 20.36 svensk tid och klockan 22 hade raketen alltså nått Sverige. När jag lagt ut den här bloggen kom också vittnesmål från delar av Skåne.

Annars var det en lugn kväll förutom att jag lyckades få en flera centimeter lång flisa djupt in i trampdynan som Emil mästerligt lyckades dra ut utan att blodvite uppstod.

Klockan 23 var det dags för en bok och sängen.

Loading