Dagsarkiv: 29 maj 2024

Lyckat samtal i ABF-huset

Jag inledde kvällens samtal.

Det blev tidigt ur sängen hemma hos Lena men eftersom jag ändå vaknat före 07 var det inga problem. Vi brukar bo hos Annelis syster när vi har vägarna åt Skaraborg och det är en extra bonus att hinna träffa henne givetvis.

Efter frukost kunde jag konstatera att många skrev om ett ljusfenomen över Sverige i natt och senare på dagen fick jag en bild som en kvinna i Norrköping tog klockan 01.38 i morse. Det var lätt att se att det var en raketuppskjutning också denna gång.

Sedd från Norrköping.

En del tidningar försökte göra mystik av det hela och många som såg skådespelet förstod först inte vad det var. Som så ofta fungerade UFO-Sverige som den in stans som kunde svara på de många förbryllades frågor och så här skriver en man som såg raketen passera från Eslöv i ett mejl till mig:

”Jag vill också passa på att tacka dig och UFO-Sverige för det utmärkta jobb ni gör när det gäller att förklara sådana här saker.”

På vägen hemåt stannade vi till hos Claes och Åsa (och nu även Clara igen sedan hon kommit hem från USA) för en snabbfika och några mackor. En säker oas på vägen Mariestad–Järfälla.

Samlade för fika.

Hemma hade vi ett par timmar på oss att packa upp och pusta (det blev 20 minuter) och för min del att förbereda kvällens framträdande på ABF-huset på Sveavägen. Magnus Bärtås mejlade mig sin PP-presentation som jag konverterade till Keynote och sedan gick jag igenom alla hans bilder och justerade dem så att de skulle se så bra ut som möjligt.

Jag gick också igenom mitt föredrag och lade till morgonens raketobservation och pratade med Peo som ville skriva en artikel till UFO-Aktuellt. Det fick han.

Klockan 16 gav jag och Anneli oss iväg med buss och tunnelbana till Rådmansgatan där vi kunde gå till ABF-huset. Bra att vara ute i tid eftersom det ska testas teknik vilket också visade sig bli en utmaning då det först verkade som att lokalens projektor inte hittade min dator, men det löste jag utan att någon tekniker behövde tillkallas.

Eftersom jag hade tid på mig gick jag runt och hälsade på de åhörare som var tidiga på plats och en av männen hade skickat in en bild på Venus när jag var redaktör för Namn och Nytt på 90-talet (och fått in den – som tur var!) och en annan var vän med en ufovän till mig i Gällivare.

Magnus och jag samtalar.

När min samtalspartner Magnus Bärtås från Konstfack dök upp lätt försenad satt lite drygt 50 personer i salen och vi kunde börja. Anneli var med och tog bilderna och efter allt var klart hjälpte hon mig att sälja böcker. Så himla bra att inte vara ensam.

Temat för kvällen var fotografier men det kom ännu mer att handla om AFU. Min inledande halvtimme ägnade jag helt åt vad som finns i våra samlingar, med extra betoning på bilderna. Magnus ägnade sina 30 minuter åt att hylla AFU och berättade hur han och hans kollegor inspirerats av arkivet och dess fantastiska arkivalier när han curerade utställningen ”Jordskott” som pågår som bäst på Konstmuseet i Norrköping.

Vi kom också att prata en del om ett tidigare projekt som vi samarbetat kring, det så kallade miraklet i Tensta där flera tusen syrianska kyrkobesökare tyckte sig se Jungfru Maria. Och jag var på plats då det hände.

Efter den inledande timmen hade jag och Magnus ett samtal som bara rullade på och i slutet tog vi frågor från publiken. Arrangörerna Katya och Karolina från Centrum för fotografi och Stockholms länsmuseum var helnöjda och lyste som solar under tiden och efteråt.

En nöjd Anneli.

Eftersom vi var hungriga gick jag och Anneli något kvarter till Franky’s på Tegnérgatan 16 och åt var sin underbar hamburgare med en iskall IPA i form av den riktigt fina Hazy Daze från Sigtuna. Den har de verkligen lyckats med. En perfekt syrlighet som släckte törsten precis som en öl ska göra.

Härligt med sol klockan 21.

Hemma igen, den här gången också med pendeltåg, satte vi oss i soffan för att slötitta på teve medan jag plockade fram den andra inbundna årgången av Se från 1954 som jag fått av Carl-Anton. Massor av artiklar värda att klippa ur och spara. Jag förde också över en massa digitalt material till mina lagringshårddiskar, sådant som skapats av mig den senaste veckan.

Fint i maj.

Innan det blev mörkt tog jag också en bild på våra fina syrenbuskar. Den delen av trädgården är ganska lummig med lite ängskänsla på marken.

Vid 00.30 var det dags att törna in. Då sov Anneli sedan en stund.

Loading