Dagsarkiv: 14 januari 2022

Besök i arkivet och ut med granen och norrsken

Norrsken från Järfälla 02.00–02.25.

Klockan 13.30 var jag på plats nere i källaren för att kika efter lite material i DN:s tidningsarkiv. Där finns rad efter rad med tidningslägg och skåp efter skåp med mikrofilmsrullar med samma tidningar. Jag botaniserade där i jakt på en del artiklar som jag var ute efter, det gällde både ufo och rymden.

DN:s läggarkiv.

Innan jag tog mig så långt gick jag upp 09 för att ta tag i en del epost då min blick föll på ett från Philip Creighton i Manchester. jag hade fått mitt julkort i retur och var orolig för varför och nu besannades mina farhågor då det visade sig vara hans son som hade svarat genom pappans konto.

Philip hade gått bort redan 2019 visade det sig, tidigare julkort hade tagits om hand av släktingar som tyvärr inte brytt sig om att upplysa mig om det som hänt. Vi hade ett mejlutbyte och kom senare överens om att höras på telefon i morgon.

Fick också ett mejl från en amerikansk journalist som ville intervjua mig senare nästa vecka.

Förpassad ur huset.

Och så åkte granen ut. Jag och Anneli plockade ned ljusen och sedan var det bara att öppna dörren och förpassa granstackarn ut på gräsmattan. Den har verkligen fyllt sin funktion som en ljusbärare i ena hörnet i köket. Och som tack för lång och trogen tjänst har den låtit bli att barra. Det var inte många barr att dammsuga upp när det hela var över.

När jag var på väg mot Thorlidsplan ringde jag Janne på Nyhetsgrillen och beställde en tunnbrödsrulle med allting på och då jag kom fram efter tio minuter var den färdigpackad och klar. Med rullen i högsta hugg kämpade jag mig runt DN-skrapan där vinden var så hård att det knappt gick att gå. Upp till andra våningen och ringde vaktmästare Niklas som lovade möta upp mig en stund senare.

Nu hann jag aldrig äta upp min rulle eftersom Lu ringde från Borrby och ville tack för mitt brev och så pratade vi en stund tills det var dags för mig att ta hissen ned i källaren med vakmästaren.

Norrskenet från Visby hamn.

Klockan 15 var jag ovan jord igen och sedan var det bara att börja jobba. Rätt mycket att göra och till och med när jag och Björn satt och åt på Lilla Asien ringde det in ett tips. Nämligen att det syntes norrsken från Gotland. Ni kan se Calle Bergstrands bild här ovan. Calle driver sajten och Facebooksidan ”Norrsken Sverige” och vi har pratats vid tidigare när det var norrsken i november förra året. Jag skrev en artikel.

Och min bild från Järfälla.

Under kvällen visade det sig att flera personer i Stockholmstrakten också såg norrskenet så när jag väl kom hem vid 01.40 tog jag bilen och åkte ut till Barkarbystaden och plåtade. Då var norrskenet lite mindre aktivt men det blev i alla fall en film och några bilder.

Jag satte upp två kameror och tog stillbilder och film. Nu var ljusförhållandena inte de bästa, stjärnorna syntes men bara de ljusstarkaste. Det finns ju ofta ett dis över Stockholmstrakten och dessutom var månen stark.

När jag väl åkte hem var jag lite fruset även om vinden hade mojnat. Men det hade varit en kvarts väldigt fin föreställning när norrskenet var som starkast vid 02-tiden. Väl värt besväret. Riktiga draperier drog förbi från vänster till höger.

I säng 03.30 efter att ha ätit ett par mackor och lagt ut filmen på Youtube.

Så här såg det ut i kamerans display.

Loading