Dagsarkiv: 11 december 2020

Till AFU med Carl-Anton

Upp vid 09 för att köra ned till Norrköping i gråvädret och titta på den nya samlingen från Maryland som anlände i veckan. En pall med William Corliss bakgrundsmaterial som han använde när han skrev sina böcker i Sourcebook-serien. En donation som jag är mycket nöjd med att ha fått till stånd.

På vägen ner ringde jag Staffan som är kvar på Akademiska i Uppsala men som ska få permission i helgen och komma hem för första gången på över en månad. Han blir bättre och bättre men har fortfarande behov av en del syrgas. Covid-19 är en hemsk sjukdom som inte är lätt att återhämta sig från.

I Nyköping plockade jag upp Carl-Anton och sedan var vi framme i Norrköping framåt lunch så det blev ett drive-trustopp på Max för att ta med oss lite mat som vi åt på arkivet efter att ha lastat in ett antal kassar och lådor som jag haft hemma.

Anders Liljegren.

Men huvudmålet var att titta på samlingen från USA. Och Marylandsändningen var väldigt fin, och bra packad. Allt hade kommit fram helt och torrt. På bilden ovan kan ni se Anders Liljegren vid lådorna som han kunde konstatera var så välorganiserade att vi inte kommer att behöva sortera materialet själva. En enorm tidsbesparing.

Vi på AFU är väldigt tacksamma gentemot William Corliss son Jim och Corliss änka som har ordnat allt så fantastiskt fint. Och mer är alltså på väg; detta var ungefär hälften.

En titt i lådorna.

När allt är på plats hoppas vi ha fått tillgång till nya utrymmen som samlingen kan placeras i. Just nu står den säkert men vi behöver få upp det hela i hyllor. Den här gången fick vi bland annat material om geologi, psykologi, fysik, arkeologi, astronomi, geofysik (med jordbävningsfenomen), allt med tonvikten på anomalier.

Fler ämnen är på väg under nästa år.

AFU är också tacksamt för den ovärderliga hjälp vi har fått från Rogue Valley Metaphysical Library under Jordan Peases ledning och då främst Nikki Clifton som ordnat med alla praktiska arrangemang när det gäller transporten från USA. Det var andra gången de var AFU:s förlängda arm i USA. Ett fint julkort hade de skickat till oss också – och ett från oss är på väg till dem!

Jag passade också på att titta igenom en del av det material som Håkan Blomqvist skannat ur Wendelle Stevens samling och där fanns bland annat en massa korrespondens från August C. Roberts, en av de viktigaste ufopersonligheterna under 60- och 70-talet. Inte minst när det gällde fotosidan där han byggde upp en stor samling. Här fanns ett antal brev mellan de två som såg intressanta ut så det är väldigt bra att allt detta nu blir skannat.

Jag passade också på att titta igenom en del av det material som Håkan Blomqvist skannat ur Wendelle Stevens samling och där fanns bland annat en massa korrespondens från August C. Roberts, en av de viktigaste ufopersonligheterna under 60- och 70-talet. Inte minst när det gällde fotosidan där han byggde upp en stor samling. Här fanns ett antal brev mellan de två som såg intressanta ut så det är väldigt bra att allt detta nu blir skannat.

Ett brev ur Wendelle Stevens samling.

Medan vi var på arkivet ringde en tidigare arbetskamrat och undrade om jag ville ha en massa böcker eftersom hon skulle flytta. Och det ville jag ju. Vi pratade en stund via Messenger och det var kul att se henne igen efter ganska många år. Nu blir bokhämtningen inte förrän en bit in på nästa år.

Jag och Carl-Anton hann också prata en stund med såväl Anders, Sven-Olov, Peter som Leif som satt och skannade i en annan lokal men framåt 15 var vi tvungna att åka. Då hade jag med mig lite tomma pärmar och en hel del böcker som Carl-Anton fixat åt mig. Flera fina saker som jag saknade. Och så fick jag med en liten vacker sten, en svart jaspis, som någon vänlig själ skickat till AFU. Den hamnar i min lilla stensamling eftersom vi har svårt att hitta en placering på arkivet.

Hemma satte jag mig och uppdaterade navigatorn, gick igenom en kasse Dædalus, Tekniska museets årsbok som jag fått av Carl-Anton. Hade hoppats på att hitta artiklar värda att spara men till slut blev det bara en som handlade om åska. Men bra så.

Markus och Anneli bakade pizza medan jag satt och gick igenom kassarna och den blev helt suverän. Sannolikt den godaste hembakade som producerats av familjen. Till den drack vi en Jacobsen Golden Naked Christmas Ale som var precis så god som vi mindes den från förra julen. Vi har köpt några till som ska drickas under julledigheten.

Efter att ha sett ”På spåret” gick jag igenom de sista Sky & Telescope och skrev klart nästan alla de sista julkorten. Det är några få kvar tyvärr men de får jag ta hand om i morgon. Jag skrev också in Dan Höjers ”Värsta monstren” från 2003 i min bibliografi över böcker på svenska som tar upp ufo på ett faktamässigt sätt (den blev post 668) och upptäckte till min förvåning att jag själv förekom på en helsida i slutet. Vet inte varför jag hade missat den här boken men tack vare Carl-Anton har jag numera koll på den!

Innan natten slog till svarade jag på mejl från intresserade och från andra som hör av sig. Det är en ständig ström och just nu ligger jag lite efter med både den saken och med att ringa upp folk som jag lovat höra av mig till. Skrev också ett mejl till Jim Corliss och berättade att allt kommit fram i god ordning och att det var snyggt organiserat.

Framåt 01.30 var det dags att sova.

En liten del av Wendelle Stevens-samlingen.

 329 total views,  2 views today