Dagsarkiv: 23 december 2020

Bastu, planeter och bra och tråkiga besked

Två prickar – Jupiter och Saturnus.

Startade dagen med skinkmacka med vår hemkörda senap, det är vad jag kallar en bra början på en dag nu i juletider. Och resten av dagen blev julig på många sätt. Bland annat jobbade vi i köket jag, Anneli och Niklas och fixade en grönkålspaj till i morgon och lasagne till kvällsmat. Mest jag och Niklas vilket var roligt. Och nu blir jag väl tvungen att smaka på grönkålspajen på julbordet, något jag har lyckats undvika tidigare.

Niklas berättade också att han fått en ny tjänst inom TT som han väldigt gärna ville ha och den ska ha börja på den 11 januari. Jättekul att han nu får gå vidare på sin egen arbetsplats. Och även jag fick ett positivt besked från min arbetsplats när Anders Forsström ringde och berättade på telefon.

Så dagen har varit bra även om den skulle komma att bjuda också på ett tråkigt besked.

Framåt eftermiddagen sken faktiskt solen och Niklas hade bestämt sig för att vinterbada. Markus hängde på och jag hängde med för att se på eländet. Vi drog ned till Lövstabadet där bryggorna var uppdragna och allt som syntes i vattnet var en nyfiken and som kom upp för att kolla om vi hade något att bjuda på. Det hade vi inte.

Grabbarna tvekade i alla fall inte utan gav sig oförväget ut i det minst sagt kylslagna vattnet medan jag filmade. Det blev inget längre dopp och när vi sedan kom hem var det raka vägen i bastun vilket var hur skönt som helst. Anneli och Raili löste av oss.

Under dagen fick jag beskedet att UFO-Sveriges ordförande under åren 1989 till 1990 hade avlidit. Det var Håkan E som uppmärksammade mig på det Gudrun Andersson skrivit på Facebook:

”Har just mottagit beskedet om att min vän sedan många herrans år har somnat in, i en ålder av 93 år. Bernt var mångkunnig på många områden och ett stort stöd när vi startade upp ufoföreningen här. Han kunde även sysselsätta barnen, var ledare i unga örnar under många år. Han var alltid glad när vi besökte han, aldrig sur. Sista åren blev han på Allegården, ville hem men han miste sina ben och livet blev svårt. Ja detta år blev ett sorligt år i många avseenden.”

Eftersom jag var vice ordförande under Bernts tid och skulle komma att ta över efter honom så hade vi mycket med varandra att göra under slutet av 80-talet. Det jag kan tillfoga till Gudruns beskrivning är att Bernt var oerhört driven när det gällde det föreningstekniska och kunde paragrafer och regler utan och innan. Dock var han inte särskilt utåtriktad utan det var jag som fick ta intervjuer och olika medier, något jag var van vid sedan tidigare.

Det är tråkigt att Bernt är borta. Han var en stöttepelare och en viktig person under en rad år.

Niklas spanar.

Några timmar efter bad och bastubad åkte jag och Niklas tillbaka till Lövstabadet, nu för att titta på Jupiters och Saturnus konjunktion. Det har ju varit mulet i veckor men nu kunde vi äntligen se den södra horisonten. Inte någon Betlehemsstjärna precis men ändå alltid lika vackert med ljusstarka planeter så här års. Lite längre mot öster syntes en halvmån med Mars ovanför sig. Vackert det med.

Markus och Niklas.

Efter kvällsmaten tittade jag, Anneli och Raili på ”Måndag hela veckan” (Groundhog day) som vi ju har sett förut men det är en bra julfilm även om den utspelar sig i februari. Grabbarna satt på Markus rum och spelade Bingolotto med kompisar via Zoom och hade uppesittarkväll rent digitalt.

Jag hade en del kontakt med TTSA som bekräftade att de tre jag skrev om i går lämnar organisationen. Efter vad jag förstår i samförstånd med de övriga. Pratade också med Anders B som hörde av sig och ville byta några ord när det gällde de digitala föredragen i januari och februari.

Tittade igenom julkortshögen som nu vuxit till 80. Många som har hört av sig och det uppskattar vi. Hittills har korten fått pryda en bänk i köket men nu åker de in i vardagsrummet eftersom julmaten måste få ta deras plats i morgon.

Flera vänner i utlandet har också hört av sig via mess och önskat God Jul. Det är nu kring jul som jag märker hur himla mycket folk jag faktiskt känner. Men viktigaste julhälsningen under dagen kom ändå från vännen Andreas Cromnow som skickade ett fint kort och en chokladbit plus ett bidrag till AFU. Andreas är en klippa. Trots att han inte har mycket pengar att röra sig med har han alltid stöttat oss. Man skulle önska att folk som hade betydligt mera pengar kunde följa hans exempel men det är betydligt svårare.

Hatten av, Andreas! Jag kommer att höra av mig.

Och så blev jag klippt i dag. Av Anneli. Inte den där klippningen som jag får på Riddarfrisören men dit går jag inte just men, men en bra klippning som Markus också fick i år. Vi är båda nöjda kunder.

Markus och Niklas. Nybadade.

 253 total views