Dagsarkiv: 24 december 2020

God Jul!

Från oss alla till er alla!

Om man räknar frost som snö så har vi fått en vit jul även i Järfälla, men riktig snö får vi tydligen vänta på. Nu ska man inte vara så petig för denna nollgradiga julafton har faktiskt även bjudit på sol vilket vi är glada för så när vi gick ut för att ta årets traditionella julkort sken den på oss från en delvis blå himmel.

Julafton är en dag då vi tar det riktigt lugnt. Ser på Kalle, delar ut klappar och äter god mat. Och det är en ynnest att ha hela familjen samlad plus svärmor Raili som lyser upp i vintermörkret.

Traditionen är ganska strikt på julafton. Bilden ovan tas mitt på dagen och så lägger jag ut den på Facebook och där hann 279 personer gilla bilden och 119 skriva hälsningar tillbaka innan julaftonen tog slut – kul! Då har vi hunnit md en lunch i form av dopp i grytan och lite skinka, köttbullar och annat smaskigt.

Klockan 15 bänkar vi oss för ”Kalle” som också enligt traditionen bjuder på två överraskningar men i övrigt gammalt känt upplägg. Vi dricker glögg och äter godis under tiden som vi tittar.

Niklas i tomtetagen.

När ”Kalle” är slut får någon av pojkarna ta på sig tomteluvan och agera jultomte. I år blev det Niklas. Inte så många klappar den här gången men jag fick en fin skjorta av Anneli och lite annat praktiskt av pojkarna. Till pojkarna blev det pengar och lite annat och Niklas fick en jordglob som Carl-Anton fixat.Och så fick jag boken ”Saucer movies – A ufological history of the cinema” som vi hittade i Uppsala i höstas.

Sedan tog vi det lugnt en stund innan vi satte igång och började förbereda kvällens julmiddag i köket. I år blev det inte riktigt lika mycket som det brukar men tillräckligt!

Nu är maten klar.

Det blev ett verkligt grupparbete i köket och sedan ställde vi alla faten på bänken så att det blev en fin buffé. En hel del hemlagat som Janssons, sillsallad, köttbullar, grönkålspaj, brantevikssill, ägghalvor med majonnäs och rom (nå, där var det väl vi som plockat ihop det hela) och en del annat men också sådant som vi köpt som prinskorv, gravad röding, fårfiol, korvar, ostar och en del förutom det.

Servera fick man göra själv.

Vi drack god julöl men också julmust och så en Putinka till den som ville ha det.

Riktigt bra blev det och vi var alla ordentligt mätta efteråt.

Vi brukar också se på en film, i år blev det ”Billy Elliot” som vi hade på dvd. Och jag tror att det var första julen på länge som jag inte hade köpt några kul dvd-filmer som vi kunde fresta med. Men ”Billy Elliot” dög bra. Då hade Markus, som var trött, och Raili, dito, redan gått och lagt sig.

Vi andra dröjde oss uppe ett tag till. Jag läste Carl Barks och Niklas såg på serie. Anneli snodde läsfåtöljen i ett obevakat ögonblick.

Kom i säng efter midnatt.

 285 total views