Dagsarkiv: 30 juni 2019

Till Gunno igen och verandagrillning


Det blev en riktigt varm dag men när jag ringde Anders i Norrköping insåg jag att vi här i Stockholmstrakten låg långt efter för där var det 35 grader mot våra futtiga 25. Vilket räckte gott och väl. Markus och Erik skulle till Saltsjöbaden för att spela in för morgondagens tävling så jag körde dem till Viksjö där de fick skjuts. Sedan körde jag vidare till Gunno Gunnvall i Täby.

Gunno ska ju flytta till Enköping och vi håller på med en gemensam gallring av hans böcker och papper. Förra gången fyllde jag nästan hela bilen och den här gången blev det halva. Mycket böcker om olika militärhistoriska händelser men också en del privata papper som jag gärna vill bevara på AFU.

En del av de papper jag vill spara är de som rör flygkraschen i havet utanför Ustica i Italien den 27 juni 1980 där 81 människor dog och vars olycksorsak ännu är omtvistad. Gunno arbetade med händelsen som radarexpert i en grupp som kallades Misitikommissionen och kom fram till att planet sprängts av en bomb ombord, troligen utlöst från ett fartyg längs färdvägen. Jag intervjuade Gunno om detta i någon timma.

När vi höll på som mest kom Gunnos ena dotter från Västerås och hälsade på och rensade bland kläder och annat. Trevligt att få chansen att träffa henne också.

Strax efter 13 hade jag packat bilen och kommit överens med Gunno om att ses igen. För färdiga är vi inte.

På vägen hem hade jag tänkt att åka till Stefan för att hämta hans korrektur av den engelska versionen av ”Verklighetens Arkiv X” men glömde det då jag istället hade fokus på att köpa en burgare till mig och milkshake till Anneli (och mig). Så när jag väl kom på det var jag redan hemma och fick vända direkt och köra till Stefan.

Lätt försenad satte jag mig sedan på verandan och åt min BK-burgare; milkshaken gick åt i bilen på väg till Stefan. Lite bättre till mods började jag lasta ur bilen och sortera upp dagens bokskörd, det tog sin tid, och jag fick fortsätta senare på kvällen för att också få ordning på alla papper som jag fick med den här gången.

Våra grannar Gunnar och Vanja tittade in och undrade om vi kunde hjälpa dem med en sak, och det kunde vi. Samtidigt berättade de att deras vovve Ajax blivit sjuk och att de var oroliga för honom. Riktigt trist eftersom Ajax är en social och trevlig hund som dock börjar bli till hundåren.

När Vanja gått tillbaka till Ajax, som var kvar hemma, bjöd jag Gunnar och mig själv på iskall belgisk öl i värmen. Och en Visby. Vi satt där en stund till dess att Markus och Erik dök upp, nu med en kamrat som hade skjutsat dem hem, Johan från Ånge. Då var jag och Anneli i full färd med att starta grillen och koka potatis som vi sedan åt på verandan. Ett gäng fläskkotletter och en hel flintastek gick åt plus en massa majs och grönt.

Vi satt där en god stund innan det blev dags att gå in. Jag plockade fram alla papper som Gunno skickat med och sorterade dem framför teven. En del kring DC3:and, där Gunno prickade in var den skulle gå att finns på havets botten) och en hel del om Usticakraschen.

När alla andras lagt sig fixade jag med disken och jobbade på lite vid datorn. I säng vid 01 och då var det väldigt varmt inne fortfarande.

Markus hjälper till med grillningen.

Anneli, Erik Sundström, Johan Kjellin och Markus.

 613 total views