Dagsarkiv: 4 juni 2022

Putsar på föredraget och stor bolid

Reflexer från de starka lamporna till höger om bildens centralpunkt.

Under förmiddagen jobbade jag vidare med att putsa på mitt föredrag som jag ska hålla i Mariestad den 6 juni, klockan 15.15 närmare bestämt. Platsen blir ett rum på det gamla residenset intill Vadsbo museum där själva utställningen sedan kommer att finnas under sommaren. Först den 18 augusti stänger den.

Med Annelis hjälp flyttade jag också på hyllan en trappa ned så att den nu kan ge plats åt en mindre hylla på 40 centimeters bredd också. Men den måste inhandlas på Ikea först och det får bli under nästa vecka. Tack vare den hoppas jag få upp en del pärmar från golvet vilket vore en gudagåva.

Efter att vi ätit lunch åkte jag till jobbet där en hyfsat lugn lördag väntade. Jag skrev om kökaos på Arlanda och en del Ukraina men annars inte mycket. Hann med att städa mitt digital skrivbord och svara på en massa mejl vilket var bra. Bland annat ett från History Channel som ville ha hjälp med en sak.

Maten intogs i foajén tillsammans med Björn som åt matlåda medan jag hämtade en 17-bitars sushi på Wang.

På vägen hem i taxin fick jag ett tips om att en stor bolid hade setts över södra Sverige i kväll.

Och sent i kväll skrev flera personer på sociala medier hur det sett den lysa upp himlen så att det blev ljust som på dagen. Av de första uppgifterna att döma gick den från sydost (Blekinge) och mot nordväst (Värmland).

Min kamrat Gunnar Johansson skriver: ”En bolid sågs över Lundsbrunn kl 23.23 mot norr. Den såg ut att splittras upp i flera bitar.” Karlskrona, Bålsta, Fjällbacka och Katrineholm är andra orter där den syntes.

En kvinna skriver: ”Helt fantastiskt var det! Såg det från Mörrum i västra Blekinge”.

En kvinna i Fjällbacka: ”Jättehäftigt! Supertydligt vitt sken som passerade länge.”

En man: ”Grabben såg det ifrån Degerfors. Sydnordlig riktning och han beskriver det som ett fyrverkeri.”

Ytterligare andra vittnesmål: ”Stod ute på min veranda och tog kvällsciggen och så såg jag ljuset börja falla och jag hamnade i sån breathtaking ögonblick att telefonen var det sista jag tänkte på att ta upp”; ”Wow! Jag såg det i Katrineholm. Det häftigaste jag sett!”; ”Såg det ut på havet utanför Orust”; ”Såg ett kraftigt oranget lysande ”stjärnfall” som drog över himlen från söder till norr i Värmland för ca 20 minuter sedan.”

Boliden tog en del av min tid när jag väl kommit hem från jobbet så jag skrev om den i både blogg och på DN.se. Klockan 02.30 var jag klar och då hade jag också fått en bild skickad till mig som personen undrade över. Ni kan se den här ovan.

Nu var det inget konstigare än två linsreflexer från de starka lamporna.

När jag var klar för dagen hade klockan blivit 02.40 och det var dags att logga ut.

Loading