Dagsarkiv: 18 juni 2022

Föredrag för Väderbitarna i Norrköping

Tio medlemmar jade kommit til årsmötet.

Upp vid åtta för en kort frukost och sedan bar det av tillsammans med Anneli till Stora mossens tunnelbanestation för att hämta Väderbitarnas ordförande Mattias Larsson. Mattias och jag har träffats förut eftersom han har tagit hand om alla böcker och dokument från Lars Andersson i Borlänge, Väder-Lasse” som alla kallar honom, men nu är Lasse väldigt dement vilket är tragiskt.

Sedan var vi på väg till Väderbitarnas årsmöte som skulle hållas på SMHI inför tio medlemmar (vilket är tio procent av hela medlemskadern) och med ett par på länk. Så efter superfika med mackor och tårta då vi hann hälsa på alla och prata med ett antal nya ansikten (en av medlemmarna hade jag mött förut under ett föredrag i Borlänge) riggade jag upp mina två datorer i mötesrummet Vadstena.

Mattias ledde årsmötet.

En av dem för att hålla föredraget och den andra för att vi skulle kunna sända det hela via Skype, vilket funkade finfint. Mitt tema den här gången var ovanliga naturfenomen plus lite av det senaste från USA och min intervju med Ryan Graves härom dagen. Så uppdaterat som det kunde bli höll jag på i en timma och en kvart och sedan blev det frågor och uppskattande applåder innan vi fick gå på en tur runt SMHI.

Vi fick en förevisning av den nya prognoscentralen.

Vi fick bland annat se den nyrenoverade prognoscentralen som är SMHI:s spindel i nätet och där det finns tre olika studior för de väderrapporter som återkommer varje dag. Det är alltså härifrån som alla väderrapporter sänds.

Utomhus fanns det instrument att fråga om.

Vi vandrade runt i en timma och avslutade utomhus för att titta på en del meteorologiska instrument och här hade vi en grupp specialintresserade män (inga damer) som kunde väldigt mycket om såväl meteorologi som SMHI:s arbete.

Mycket lärorikt för mig och Anneli som inte allas lika mycket om detta.

Oliver Twist igen.

Men efter 17 tog vi bilen till Oliver Twist för att äta gemensam middag. Och det var inte så många månader sedan jag och Anneli åt där faktiskt, även den gången planka. Gott var det och vi pratade på om rymden, ufo och en massa annat.

Men vid 19.30 var det dags att lämna Norrköping för att köra hem. Ringde Carl-Anton på vägen för att se om jag kunde stanna till i Nyköping för att hämta några saker som han skaffat åt mig. Och det var några fina grejor, bland annat ett par barnböcker med flygande tefats-tema som han kunde bjuda på.

Två tefatsböcker för barn från Carl-Anton.

När vi kom vid 21.30 var Markus kvar och tittade på golf på teve och vi satte oss i soffan med honom en stund medan han åt pizza och vi lite snacks. Sedan skulle han hem eftersom det är arbetsdags för honom i morgon. När Anneli gått och lagt sig tittade jag en stund på ”När Harry mötte Sally” eftersom det var så länge sedan jag såg den. Men 00.30 var det dags att sova även för mig.

Loading