Dagsarkiv: 08 juni 2022

Besök på Naturhistoriska

Dan Holtstam med två av Antes stenar i handen.

På förmiddagen jobbade jag på med en text till UFO-Aktuellt men efter lunch tog jag en paus och körde till återvinningen med några gamla datorer och en massa annat skräp. Ändå fick jag inte med riktigt allt från garaget.

Men strax efter 14 hade jag bestämt träff med Dan Holtstam på Naturhistoriska som hjälper allmänheten med att titta på stenar som de undrar över. Och jag hade fått med mig en sten från en man som besökte UFO-Sveriges expo i Norrköping i slutet av maj. En sten som ni kunde se på Landet runt i helgen när jag pratade med mannen om den.

En sten från Vikbolandet som jag fick låna på expot.

Den första stenen jag hade med mig fick jag låna av en man på expot i Norrköping och ni kan se den här ovan. Att det inte var en meteorit kunde jag avgöra utan problemen men för att kunna säga något mer om den krävdes en geolog och då sökte jag upp Dan.

Efter att ha studerat den så kom han fram till att det rörde sig om en ferrokromlegering och att den inte var naturlig utan tillverkad på något sätt. Och absolut inte en meteorit.

De två andra stenarna jag hade med mig hade en helt annan proveniens eftersom jag fått låna dem av en släkting till Ante Jonsson. Och jag hade själv sett en av dem när Ante visade den för mig för kanske 30 år sedan.

Här var frågan om det gick att säga något om dem som antydde att de kunde komma från en annan planet. För Ante har sagt att han hittat dem i sin ficka efter att ha rest med de varelser han vid upprepade tillfällen träffade och att han då hade fått besöka en strand på denna planet.

Dan tog sig en noggrann titt på dem i ett kraftfullt mikroskop och började med den något mörkare som bestod av polerad fältspat med inslag av enstaka gula fläckar. Den gula stenen bestod av kvarts med inslag av järnoxid i form av gula fläckar.

– Inget tyder att de har kommit någon annanstans än från jorden. Det är inget extraterrestriskt utan mineral som är tacksamma att polera. Någon kan ha gjort det hemma i en trumlingsmaskin.

Så inget tecken på att de är utomjordiska så till vida att de inte visade sig speciella på något sätt. Å andra sidan, sa Dan Holtstam, finns fältspat och kvarts också på andra planeter även om just kvarts inte är så vanligt. Inget säkert svar alltså.

Ingen meteorit.

Jag har tidigare visat en film på en annan sten som jag fick titta på under expot i Norrköping för Dan och den kan ni se här ovan. Dan Holtstam kunde då slå fast att de tydliga blåsrummen tydde på en bit lava, eller möjligen slagg. Men absolut inte meteorit. Jag ringde mannen med den stenen och berättade hur det låg till och han hade pratat med också andra än mig om den, nämligen en ”kille på biblioteket som kände en astronomikunnig person” och han (killen alltså) hade sagt att det nog kunde vara en meteorit.

– Fast han hade aldrig sett någon meteorit förut, konstaterade mannen.

Mitt i allt detta diskuterade vi en observation han gjort från sitt hem i Vinnersta utanför Motala den 25 februari 2017, klockan 05.45 på morgonen. Mycket bra att han noterat detta! Då såg han ett helt runt klot röra sig över himlen från norr till söder, i öster, under kanske tio sekunder. Mannen var övertygad om att föremålet var upplyst av solen och inte lyste av egen kraft.

Nu är detta inte lätt att säga men att föremålet saknade svans och var runt som månen är ju knepigt.

– Den var klotrund som en golfboll och mörk men ljus på undersidan som solen lyste på. Sedan försvann den mot Tyskland.

Det är många som hoppas att de ska ha en rymdsten hemma men väldigt, väldigt få som faktiskt har det.

På vägen hem svängde jag förbi Ikea och köpte en 40-hylla till nedervåningen som jag och Anneli byggde samman och ställde på plats varefter jag fyllde den med pärmar. Så nu är golvet lite tommare i alla fall.

Efter att ha tittat en stund på ett avsnitt ”Shetland” (som Anneli följer) och ätit hemlagad pizza framför teven satte jag mig vid datorn och jobbade en stund med UFO-Aktuellt. Men det blev tidigt i säng igen eftersom jag ska läsa på inför en TCO-kurs jag är med på i morgon.

I säng 23 med en god bok.

Loading