Dagsarkiv: 9 juni 2022

Pratar arbetsmiljö och Nasa undersöker ufofenomenet

Nu var Hans Arbman inte med utan det blev bara jag och Fredrik.

Klockan 10 i dag var det dags att koppla upp sig för att återigen berätta om arbetet som skyddsombud på DN under pandemin. Kursen hölls av Journalistförbundet och deltagarna var skyddsombud på olika medier runt om i landet. Förutom undertecknad var också DN:s administrative redaktionschef Fredrik Björnsson med för att berätta om det samarbete vi hade under pandemin. Och fortsätter att ha.

Kursavsnittet varade cirka en timma och efter det hade jag ett långt samtal med en medarbetare på DN i en fråga som rör arbetsmiljön.

Beatriz var intervjuad i UFO-Aktuellt i slutet av förra året.

Men det har blivit lite ufojobb i dag också. Bland annat har jag jobbat på med en artikel till nästa UFO-Aktuellt men fick också ett väldigt trevligt mess från Beatriz Villarroel som fick mig att skriva ett inlägg på Facebook som lyder:

Astrofysikern Beatriz Villarroel, verksam vid det Nordiska institutet för teoretisk fysik, Nordita, vid Stockholms universitet samt Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC Teneriffa), kommer att tilldelas den internationella utmärkelsen ”Rising talents” som en av 15 forskare från hela världen. Priset delas ut i Paris den 22 juni av L’Oréal-UNESCO. UFO-Aktuellts läsare känner igen Beatriz från en artikel förra året och hon är en vän av UFO-Sveriges arbete. Just nu arbetar hon med att söka efter försvunna astronomiska objekt på natthimlen.

”Jag kan inte låta bli att le åt att det första internationella priset som gått till SETI-forskning, hamnar hos någon med UFO-kopplingar”, skriver hon i ett mess till mig. Riktigt kul och ett stort grattis till Beatriz som är väl värd att prisas alla dagar i veckan!”

Ni kan läsa mer på Stockholms universitets sajt där hela pressmeddelandet ligger.

Under förmiddagen hade jag också ett långt samtal med en man i Norrköping som varit med om en upplevelse som han har väldigt svårt att förklara. Det rörde sig om ett möte på en väg utanför stan där en gammal man med cykel plötsligt dök upp och sa några ord för att några år senare dyka upp på samma sätt och säga samma sak, på samma plats.

När vittnet vände sig om för att se vart mannen med cykeln tagit vägen var han som uppslukad av jorden trots att det var platt och bra sikt och ingenstans att ta vägen.

Pratade också med en annan av de besökare som kom till expot i Norrköping i dag för att berätta att hans sten, som han hoppades kunde ha varit en meteorit, inte var det. Han blev nöjd att ha fått ett svar och berättade också att han blivit något av en kändis efter att han varit med i teveinslaget på SVT och Landet runt där vi diskuterade hans sten.

”Folk stannar mig på gatan efter att de känt igen mig”, sa han till mig och konstaterade att alla verkade intresserade av ufo. Vilket är roligt och visar att UFO-Sveriges sätt att närma sig frågan är den rätta vägen – nyfiket och inte avfärdande, undersökande och inte trosvisst.

Under dagen kom nyheten att den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har beslutat att inleda sina egna undersökningar av ufofenomenet. Något som Nasas chef Bill Nelson lät förstå redan sommaren 2021 när den första rapporten från den dåvarande UAP-arbetsgruppen presenterades för den amerikanska kongressen.

Det är i ett pressmeddelande på torsdagen som Nasa skriver att man kommer att inleda en studie som på ett öppet och vetenskapligt sätt ska ta sig an frågan. Till skillnad från den grupp inom Pentagon som också arbetar med ufoundersökningar, Airborne Object Identification and Managemant Synchronization Group, behandlar Nasa inte ufofenomenet som ett tänkbart hot mot rikets säkerhet utan som en vetenskaplig utmaning och en möjlig fara för flygtrafiken.

I pressmedelandet skriver Thomas Zurbuchen, biträdande administratör för vetenskap vid NASA:s högkvarter i Washington, att ”Nasa anser att verktygen för vetenskapliga upptäckter är kraftfulla och gäller även här”.

Zurbuchen skriver också: ”Vi har tillgång till ett brett utbud av observationer av jorden från rymden – och det är livsnerven i vetenskapliga undersökningar. Vi har verktygen och teamet som kan hjälpa oss att förbättra vår förståelse av det okända. Det är själva definitionen av vad vetenskap är. Det är vad vi gör.”

Den nya gruppens ansvarige, astrofysikern David Spergel, säger i pressmeddelandet att ”med tanke på de få observationerna blir vår första uppgift helt enkelt att samla in den mest robusta uppsättningen av data som vi kan”.

”Vi kommer att identifiera vilken data – från civila, myndigheter, ideella organisationer, företag – som finns, vad mer vi bör försöka samla in och hur vi bäst analyserar dem.”

Studien beräknas ta nio månader att genomföra och dess resultat kommer att publiceras öppet.

Mötet.

Under kvällen satt jag på ett digitalt möte med UFO-Sveriges FuF-grupp. En grupp som arbetar med att engagera fler fältundersökare. För på lördag kommer gruppen att hålla ett större möte för alla fältundersökare.

Men jag har också varit och veckohandlat med Anneli och fixat med tvätten. Och tittat på när de svenska fotbollsherrarna återigen fick stryk. Det som retar mig mest är att kommentatorerna aldrig kan säga att de spelare dåligt, för det gör de.

Sist på kvällen beställde jag 500 nya visitkort eftersom alla UFO-Sverigekorten tagit slut.

I säng 23.30 för att läsa i ”Statsministermordet”.

Loading