Dagsarkiv: 11 juni 2022

Ryskt spionplan och ufoerkännande i Ryssland

Den 26 juni är det dags.

Vi startade dagen på ett hotellrum i Örebro men så snart vi ätit frukost tog jag och Anneli bilen till Claes och Åsa för att säga hej då men också för att Anneli skulle lyssna (och lösa) Melodikrysset tillsammans med övriga gänget.

Själv satte jag mig och började skriva på det tips jag fick sent i går, nämligen att ett ryskt spionplan och dess två eskorterande jaktplan gått in i svenskkontrollerat luftrum norr om Visby utan att ge sig tillkänna. Något som är en fara för flygsäkerheten.

Jag ringde också jobbet för att få en ljudfil övermejlad vilket gjorde det lättare att skriva och så ringde jag till Försvarsmakten som gav en kort kommentar.

På vägen hem skötte Anneli om kontakten med redaktionen där jag dikterade svaren innan artikeln lades ut och blev väldigt läst. När kvällen var slut hade 100 000 personer läst den.

Framme i Järfälla körde jag Anneli till frisören medan jag själv åt lunch och pratade med Transportstyrelsen om överflygningen. Fick ett namn på en person som kunde reglerna och sedan blev jag också kontaktad av försvarsministerns pressis som sa att jag kunde få ett uttalande från Peter Hultqvist om jag ville.

När jag väl var framme på DN, och Anneli tog över bilen för att köra till Ylva, dröjde det bara tjugo minuter innan Hultqvist ringde och jag kunde få en kommentar. Efter alla dessa samtal blev det till slut en bra artikel.

Under kvällen framträdde det ryska rymdprogrammets chef Dmitrij Rogozin i rysk teve och uttalade sig då som ufo. Detta som en följd av att den amerikanska rymdstyrelsen Nasa i torsdags sagt att man inleder en nio månader lång studie av fenomenet.

Rogozin berättade hur han mött testpiloter som på 70-talet mött okända föremål i luften och hur han själv hoppades att det skulle röra sig om något utifrån. Han sa också, det vi ufointresserade redan visste, att den ryska vetenskapsakademin ägnat tid åt fenomenet. Om detta skrev jag en artikel på DN.se.

Framåt kvällen fick jag en uppdaterad version av annonsen för mitt föredrag den 26 juni, ni kan se den överst i bloggen.

Maten hämtade jag på Rosa Drömmar och det blev en dubbel Drömburgare. Blev stående och pratade med personalen ett tag och fick veta att de inte kommer att återuppta luncherna eftersom priserna på råvaror blivit så dyra. Krigets fel.

Väldigt synd att vi tappar Rosa som lunchrestaurang. Där rök den sista husmanskosten i området.

Hem vid 01 efter en ganska välfylld dag. Och när jag kom hem stod där ett antal kassar med böcker som Ylva skänkt till AFU för försäljning. Riktigt bra var de, det såg jag när jag gick igenom dem. När alt var klart var det sängdags 02.30. Då var himlen alldeles mörkblå och solen började sprida sitt gula ljus vid horisonten.

Loading