Dagsarkiv: 23 juni 2022

Fortsatt diskussion om uppsatsen

Kommer på lördag i eDN.

Upp efter 09.30 och jobbade på med lite förberedelser inför kvällens DN-jobb. Men också med att förbereda ett möte som jag som skyddsombud skulle ha klockan 15.30. Mötet genomfördes på journalistklubbens kontor och där lyftes vissa problem på en avdelning som inte enbart berör DN.

Det var ett bra möte och jag fortsatte den diskussionen med en representant för redaktionsledningen.

Under dagen fick jag också kontakt med de båda studenternas handledare på Uppsala universitet. Det gällde den uppsats som jag skrev om i går. Han meddelade mig i ett kort mejl att de felaktiga uppgifterna om mig hade tagits bort ur uppsatsen som publicerats på nytt. Nu var det kanske inte det som var det viktigaste utan att hela uppsatsen kantrade när premissen för den inte var riktig.

Den diskussionen tog inte handledare just nu vilket kan vara begripligt eftersom just den saken är betydligt mera komplicerad.

Så här såg skrivningen i uppsatsen ut före strykningen och direkt efter ser ni hur den blev efter strykningen:

Ufo som forskningsfält
Den svenske journalisten Clas Svahn är en stark tongivare inom den svenska ufo- debatten som skribent, ordförande i UFO-Sverige och medarbetare vid AFU. Hans mest kända verk Mötet i gläntan, Sveriges mest kända närkontakt med UFO publicerades första gången 1995 med medförfattaren Gösta Carlsson. I boken beskriver författarna Gösta Carlssons möte med den utomjordiska varelse som lagade sin trasiga farkost i Ängelholm den 18 maj 1946. Boken är skriven utifrån ett troendeperspektiv där fokus ligger i att beskriva händelseförloppet, platsen innan och efter mötet, för att finna tydliga bevis på att händelsen ägt rum och inte är påhittad. 30
Inom det ufologiska forskningsfältet finns det tre tydliga falanger, där en del vill bedriva forskning för att utforska ufo-fenomenet, en del som i direkt motsats vill motbevisa ufoexistensen och en tredje som använder sig av ufo-föreställningar för att upprätta religiösa organisationer där religionen grundar sig i tron på utomjordiskt liv och existens. 31 

Ufo som forskningsfält 
Inom det ufologiska forskningsfältet finns det tre tydliga falanger, där en del vill bedriva forskning för att utforska ufo-fenomenet, en del som i direkt motsats vill motbevisa ufoexistensen och en tredje som använder sig av ufo-föreställningar för att upprätta religiösa organisationer där religionen grundar sig i tron på utomjordiskt liv och existens. 32 Ufo-fältet har dessutom en bred spännvidd, från saga, myt och science fiction till upplevda erfarenheter och påstådda verkliga möten, vilket gör att forskningsfältet även fått en bred variation av analyser inom flertalet akademiska ämnen som etnologi, kulturantropologi, religionsvetenskap, naturvetenskap, sociologi med mera. Det är därför svårt att göra en heltäckande bild av läget så de exempel vi ger är axplock ur de som skrivits utifrån ett vetenskapligt perspektiv.

Om vi lämnar detta ämne så har jag skrivit klart en recension av Inger Waerns senaste bok om änglar som kommer på DN.se i morgon. Inger är kristen och tror själv att änglar kan gripa in i våra liv och har därför lätt att lita på alla dem som hör av sig till henne med sina möten och berättelser.

Det är givetvis bra att någon lyssnar på dessa vittnen men jag hade velat se en bättre analys av det hon får höra i boken. Nu blir det mest ett sjuttiotal berättelser staplade på varandra, en del bra, andra mindre bra.

Under eftermiddagen fick jag en utskrift av min artikel om att de flygande tefaten fyller 75 år i morgon av redigeraren Bengt Thulin. Ni kan se den här överst. Artikeln kommer i eDN på lördag men på nätet i morgon, vilket ju är rätt datum. Det var den 24 juni 1947 som Kenneth Arnold gjorde sin klassiska observation.

Under eftermiddagen, mellan möten och annat, intervjuade jag också Patrik Söderberg, chefläkare i region Stockholm, om coronaläget för personalen på sjukhusen i Stockholm.

Sedan har jag mest suttit klistrad vid teven och följt, och skrivit om, utfrågningarna i kongressen. Och det är rätt ruskigt hur Trump har ljugit och manipulerat. Men det visste vi ju tidigare. Det blir bara så tydligt nu när hans egna ministrar och tidigare medarbetare också berättar detta.

Det blev en kebabrulle från Ibolina. Och rena högsommarvärmen när jag vandrade över bron klockan 19.

Hem efter 01. I morgon är det midsommardags!

Loading