Dagsarkiv: 6 december 2023

Morgonpasset, filmjobb och DN

Solhalo vid 11-tiden.

Jobbade på med bokbilderna lite på förmiddagen men eftersom ”Morgonpasset i P3” hade hört av sig med ett sms hyfsat tidigt så kontaktade jag dem så snart jag sett det. Det visade sig att David Druid hade filmat ett par fenomen på vägen in till SR på morgonen och de undrade om jag kunde vara med och kommentera filmen i direktsändning. Vilket jag gjorde 09.15.

Som vanligt när jag är med Morgonpassetgänget blev det ömsom skoj och ömsom allvar men jag fick i alla fall berätta för David att det hanfilmat var några vertikalpelare som bildats av lampor som läckte ljus uppåt där det reflekterades i en serie platta iskristaller, men också att han filmat Venus som befann sig där just då. Inga svar han var nöjd med – men det var det övriga gänget.

Ringde också Swedbank och betalade av en stor del av huslånet där. Skönt. Kanske kan betala av resten i sommar. Vi får se.

Sedan körde jag Anneli till Barkarby och gjorde själv ett ärende innan jag tog bilen till Djurgården och FLX där jag skulle träffa John och Fred för att jobba lite med dokumentärserien.

Kallt och vackert.

Vi startade med lunch och vandrade iväg mot Gröna lund bara för att upptäcka att den restaurang vi hade bespetsat oss på var uppbokad för julbord. Så ut igen bara för att upptäcka hur vackert det ångade från vattnet så vi trotsade kylan och gick dit för att titta och ta bilder.

Sedan gav i alla fall jag och Fred upp och tog första bästa restaurang (John tvekade och gick tillbaka till kontoret) och det var lika mycket för värmen som för maten vi smet in på den i övrigt helt öde Ristorante Vigneto på Allmänna gränd 6. Vilket var ett misstag. Seg pizza till Fred och klimpig Carbonara (utan äggula dessutom) till mig. 179 spänn! Ett rövarpris.

Fred framför sin arbetsplats, Wicanderska villan.

Tillbaka på FLX jobbade vi på i nästan tre timmar med att gå igenom uppläget för de fyra delarna, titta på en del klipp där jag fick chansen att komma med synpunkter – och det gjorde jag – och diskutera en del texter som ska läsas in. Bra investerad tid, tycker jag.

När vi stötte på en fråga gällande Oumuamua mejlade jag Avi Loeb som sin vana trogen svarade blixtsnabbt. Inom sju minuter hade vi svaret. Han är fenomenal.

Fick också prata med klipparen om några saker och senare på kvällen mejlade jag honom ett gäng bilder på foo fighters.

Fred och jag framför en tavla som kanske kommer med i serien.

Men 16.15 tackade jag för mig och körde mot DN vilket tog nästan en timme. Otroligt mycket bilar ute. När jag väl kom fram vandrade jag rakt in i en pågående julfest som Bonniers höll på entréplanet och där blev jag fast en stund eftersom rätt många ville komma fram och prata. Träffade Linnéa, Martin och halva utrikesgänget till exempel.

Fina leksaker som Björn lekte med när han var liten.

Hann ta en alkoholfri cider också innan jag vandrade upp till redaktionen för att träffa mina gamla arbetskamrater som satt där mitt i nyhetsproduktionen. Och så Björn som hade med sig tre rymdleksaker i plåt som jag skulle köpa av honom. Först hamnar de hemma hos mig men sedan kanske de blir utställda på ett framtida AFU-museum.

Fullt fokus på jobbet.

Jag hann i alla fall prata med alla en stund innan det var dags att åka hem, men eftersom jag var tvungen att passera festen igen blev jag åter fast där. Hittade till och med maten (som jag missat på hitvägen) och ställde mig och åt en bit tillsammans med två tidigare arbetskamrater, Lotten och Sten.

Hemma blev det kvällsmat men jag måste erkänna att jag knappt orkade äta något efter besöket på DN. Då var det lättare att hitta kraft till ”Trolltider” som jag och Anneli givetvis följer. Och visst är den gamle mannen i sängen, med stort skägg och nattmössa, en vinkning till Ebbe Schön som hade en viktig roll när ”Trolltider” visades i sin andra version 1985 då Ebbe öppnade luckor och  berättade om älvor, troll, vättar och andra väsen. Något han fick kritik från kyrkan för.

Medan Anneli tittade på ”Kontrapunkt” jobbade jag någon timma med att ta fram bilder, filmer och ljud som ufodokumentären behöver.

Bra köp.

I posten fanns tre tidigare utgåvor av Jules Verne-magasinet som jag köpt på Tradera. Kul! De blev min kvällslektyr. Hade också fått ett erbjudande om att hämta böcker i Västerås.

Läste till midnatt.

Loading