Dagsarkiv: 21 december 2023

Badminton, bildjobb och intervjuad

Traderafynd.

Eftersom jag gillar udda böcker bjöd jag på en sådan bok på Tradera och fick den billigt. ”Hembiträdeslagen” är ett stycke hårresande från 1944 med undertiteln ”En redogörelse för rättsförhållandet mellan husmoder och hembiträde” författat av hovrättsrådet Martin Wahlbäck.

Där kan man till exempel läsa att ”i fråga om kvällsarbete finnes icke någon begränsning av övertidsarbetet” och inget hindrar att det stackars hembiträdet arbetar ”hur många timmar som helst efter klockan 19”. Så inte nog med att den ordinarie arbetsdagen slutade 19, efter det klockslaget var det bara tt jobba på om familjen så ville. Dessutom jobbade hembiträdet alla veckans dagar men kunde som kompensation för detta få en och annan söndag ledig. Tolv dagars semester var heller inte särskilt imponerande.

Efter att ha bläddrat lite i boken är det bara att konstatera att det knappast var något drömyrke att bli hembiträde.

Jag och Anneli var i alla fall och handlade de sista matvarorna före jul och det var snart gjort. När allt var avklarat, och en extra back med julmust också inhandlats, körde vi till Stadium för att köpa handskar till mig igen eftersom jag på mystiska vägar blev av med den ena av de nyinköpta när jag var på FLX och filmade och sedan körde till DN i förrgår.

Från parkeringsplatsen ringde vi Annelis syster Lena och pratade en stund och sedan körde vi till Komethallen där jag hoppade av och Anneli körde hem. För där var det dags för årets näst sista badmintonmatch mellan mig och Stefan. Och eftersom Stefan låg under med två matcher var han tvungen att vinna.

Det blev en intressant match där jag lyckades spela hyfsat trots att jag glömt mina vita gymnastikstrumpor hemma och fick spela i de svarta som jag kom i. Och jag hade goda chanser att avgöra det hela men lyckades tappa i slutet i alla tre seten. Dramatiskt blev det eller vad sägs om: 13–15, 13–15 och 14–16. Så nu skiljer det bara en match och samtidigt återstår det bara en!

Under kvällen ringde Mikael som jag jobbade med på Norrbottens-Kuriren sitt vanliga julsamtal från Irland där han bor med sin familj sedan länge. Även de väntade hem sina barn till jul men någon snö var inte i sikte. Pratade också med Eva som är expert på kinesisk konst och vi ska ses i början på nästa år för att kika på en del Kinaböcker som jag har.

Jag och Anneli lagade pannbiff med Wallenbergarstuk och potatismos till kvällsmat, tittade på två avsnitt av Julkalendern och sedan jobbade jag på med V-J:s bildsamling nere i källaren i ett par timmar.

Har haft en del mejlutbyten med vänner i England också och med ett teveteam som vill prata med mig. Klockan 15 i dag blev jag också intervjuad av två elever på en gymnasieskola i centrala Stockholm som jobbar på ett arbete som ska vara klart under våren. Många bra frågor! Riktigt imponerande faktiskt.

Fick också en chokladask från vännen Andreas som dessutom skänkte 200 kronor till AFU. Snyggt eftersom Andreas inte har det så fett. Men det är ju de som alltid ställer upp, det har jag lärt mig.

Strax före midnatt var jag klar med det mesta, men inte allt. Det får jag helt enkelt ta i morgon. För nu vill jag hinna läsa lite också!

Loading