Dagsarkiv: 11 december 2023

Riksdagsbesök

På sin arbetsplats.

Klockan 12.30 i dag sammanstrålade jag och Anneli med Niklas utanför riksdagshuset och sedan följde vi med honom in för att se hur han har det på jobbet. För även om han är anställd av TT så sitter han inte så ofta i TT:s lokaler utan mest några våningar upp i riksdagshuset där han bevakar politik.

Vi blev bjudna på lunch (jag tog en chili sin carne med julmust) och sedan blev det ett par timmars rundvandring i huset som har så många vindlande gångar, trapport och kulvertar. Och i en trappa sprang vi på min tidigare arbetskamrat Alexandra Carlsson Tenitskaja som numera arbetar som politikreporter på G-P. Kul att ses!

Den gamla ingången. Flott!

TT och övriga medier har sina redaktioner på våningarna 7 och 8 och, som sagt, där sitter Niklas ofta. TT:s lokaler är ganska stora men så är de som bevakar politik också ofta på plats i riksdagshuset.

Niklas på plats.

Nu pågick en interpellationsdebatt så vi kunde inte komma in i den stora plenisalen men fick se både första och andra kammaren som är fint bibehållna och nu har hundra år på nacken. Det fanns mycket vackert att kika på.

Vackert tak inne i riksdagshuset.
Vackert i såväl första som andra kammaren.

Under vår rundvandring hittade vi en lapp liggande intill nästa års budgetproposition där det stod: Utgifter: 1 331 000 000 000 kr, inkomster: 1 324 000 000 000 kr. Det går ju inte riktigt ihop…

Niklas testar en plats i andra kammaren.

Det var ganska tomt i korridorerna, vi mötte en och annan grupp som visades runt, men i övrigt såg vi bara en kändis i form av Andreas Norlén, talmannen. Och Niklas hade inte så mycket att göra i dag men desto mer i morgon och resten av veckan.

Riksdagens husmus.

När vi gett grabben en kram och gett oss ut i det dystra vädret var det full uppståndelse bland väktarna som jobbade med det ytter skyddet. Det visade sig att det var en liten mus som rusade runt längs sidan av huset. Så vi stannade också till och tittade innan vi fortsatte till Apoteket och sedan vidare hem.

Jag tog buss 541 medan Anneli tog en annan till Jakobsberg för att köpa en ny laddare till sin telefon. Men jag hade knappt kommit hem förrän det plingade i telefonen om att jag fått mitt paket från Safe Album så det var bara att ta bilen till Skälby Livs och hämta ut det. Rätt mycket var det: Fickor till mynt och frimärken men också ett par album med fickor till vykort.

För nu skulle jag äntligen se till att mina Mariestadsvykort fick en vettig plats att sitta på och jag ägnade nästan två timmar att plocka in över 400 vykort i ordning.

Ordning och reda på Mariestadsvykorten.

Riktigt bra att ha fått in vykorten från min hemstad i album, det känner jag mig nöjd med.

Under dagen fick jag den färdigklippta versionen av poddintervjun från i går som jag godkände utan att ha lyssnat på den. Den kändes bra redan då den gjordes. Mindre bra var att en annan podd, en svensk, hade snott en del av min intervju med Sven Hjalmarsson och publicerat den utan tillstånd. Jag mejlade dem och bad dem ta bort inslaget. Folk tror att allt är gratis bara för att det ligger på nätet.

I morse beställde jag boken om Tjernobylkatastrofen som Ylvas bror Mats tipsade mig om i går. Den fanns på Bokus för bara 130 kronor och ska bli riktigt intressant att läsa.

Har också varit i kontakt med Crazy Pictures som bekräftade att ”UFO Sweden”-filmen nu har sålts till 100 länder och att den AI-fixade engelska versionen är klar. Victor lovade att jag ska få en inbjudan så snart den visas. Ska bli spännande att se den eftersom alla skådisars munrörelser har anpassats till det engelska språket.

Efter att ha lagat kvällsmat (pytt) tittade vi på Julkalendern. Sedan blev det en stund vid datorn och därefter sängen med ”Exit jorden” och ”Ristmärken”. H C Andersen har jag åtminstone för tillfället övergivit.

Loading