Dagsarkiv: 16 december 2023

Grötsittning hemma

Maria, EvaMia, Per, Niklas, Markus, Ylva, Peter, Eva och Anneli på plats för glöggen.

Åkte en sväng till återvinningen och pratade med Mats på vägen. Och Mats mår allt bättre efter sin höftoperation vilket är så himla roligt att höra! Men det kommer givetvis att ta några veckor innan han kan njuta helt av ingreppet och börja gå som vanligt igen.

På återvinningen mötte jag några som skulle slänga böcker så jag frågade om inte jag kunde få dem istället, och det fick jag. Inga stora fynd men några kan jag nog sälja till förmån för AFU. Aldrig fel att fråga.

Återvinningen.

På vägen hem stannade jag till på Åkermyntan för att posta ytterligare två julkort (138 nu) och för att köpa var sin Kexchoklad till mig och Anneli. Är det ju så är det.

I kväll blev det grötfest hemma och vi jobbade på med att förbereda den under eftermiddagen. Men jag gjorde också den traditionsenliga Brantevikssillen som nu ska stå över natten innan den blir ätbar.

I sillfixartagen.
Brantevikssillen tar form.

Det tar sin lilla tid att hacka allt och krossa kryddorna innan allt ska varvas ned med strömmingarna. Men gott blir det!

En timme innan gästerna kom dök Markus upp och sedan kom Ylva och Niklas. Strax därpå hela gänget: Maria, Per, EvaMia, Peter och Eva men tyvärr inte Kalle som låg hemma och var sjuk.

När vi satt där och pratade berättade plötsligt Per att han hade träffat en vän tidigare i dag som berättat hur hon varit på återvinningen i dag och där mött en man som bad att få ta hand om de böcker som de precis var på väg att slänga! Den mannen var ju jag! Så himla liten världen kan vara ibland.

Peter och Niklas tar för sig av gröten.

Vi bjöd på två sorters glögg, pepparkakor och ett antal goda ostar att breda på dem och sedan satt vi i soffan någon timme och pratade. Gröten väntade i köket där alla kunde förse sig med så mycket de ville. Vörtbröd med nygriljerad skinka fungerade bra som tilltugg och den som ville kunde dricka Oppigårds julöl eller julmust.

Så mycket ufojobb blev det inte i dag förutom att svara på mejl och mess. Men jag satt nog 90 minuter med V-J:s diabilder också i dag för att gå igenom och rensa ut alla dubbletter. Hann med ungefär hälften och tänker fortsätta i morgon. Ingen idé att spara dubbletterna när de inte är original utan avfotograferingar.

Läste förresten ut Pär Lagerkvists ”Gäst hos verkligheten” innan jag gick upp i morse. Jösses vilken dyster bok, och hemsk på många sätt. Verkligen ingen må bra-bok. Men, väldigt välskriven och svår att lägga ifrån sig. Nu är ni varande.

När alla gått hem efter kvällens sittning stannade Ylva kvar över natten. Och jag fick leta rätt på en ny bok ur mitt bibliotek. Det blev rik Larsons ”Det praktfulla och det onda” som handlar om Churchill under Blitzen.

Loading