Dagsarkiv: 16 december 2021

Heldag i Norrköping

En del av de omkring 40-talet på plats på SMHI.

I dag blev det heldag i Norrköping där jag lämnade böcker och en del annat på AFU, spelade in podd med Tobias Lindgren för UFO-Sveriges Radio, tittade på ett par möjliga lokaler för riksstämman och utställningen i maj tillsammans med Thomas Michanek, spelade in en filmsnutt för Facebook så att AFU kan få in lite pengar till våra nya hyllor och höll ett föredrag för 110 personer på SMHI.

Och för er som missade det. I går antog senaten representanthusets förslag om att inrätta ett kontor för att undersöka observationer av oidentifierade flygande föremål som observeras av amerikanska försvarsanställda. Eller som det står i lagen:

”Establishment of office, organizational structure, and authorities to address unidentified aerial phenomena.”

Senatens ledamöter röstade igenom förslaget med 88 ja och 11 nej. Nu ska detta samordnas med den grupp som Pentagon redan har inrättat och som jag tidigare skrivit så innebär detta bland annat att den expertgrupp av civila forskare och faktiskt även ufologer som demokraten Kirsten Gillibrand först ville ha med har strukits.

Fokus kommer att vara på att utreda ufofenomenen som ett möjligt hot mot USA. Kontoret ska även utreda fall där personal skadats fysiskt i samband med möten med ufo.

Kontoret ska också samordna detta med andra federala myndigheter för att ”upptäcka, identifiera och ta reda på vilka egenskaper” som dessa föremål har. Arbetet kommer att kontrolleras och styras av underrättelsepersonal och den högste operative ansvarige inom de förenade försvarsgrenarna i USA.

Varje år ska kontoret lämna en rapport, som är öppen, men som också kan innehålla hemliga bilagor. Det nyinrättade kontoret kommer därmed att ta över det arbete som sedan den 1 januari i år utförts av Unidentified aerial phenomena task force, alltså den arbetsgrupp som i midsomras lämnade sin mycket omtalade rapport.

Nå, jag tog mig alltså till Norrköping efter att ha kärt Anneli till jobbet 08 och sedan återvänt hem för att fixa de sista detaljerna innan det bar i väg. Kom fram vid 12 och tog en lunch i bilen utanför Max och sedan fortsatte jag till Norra Promenaden 108 där Thomas Michanek väntade.

Jag och Thomas inne i IOGT-huset.

Den adressen ledde nämligen till IOGT-NTO:s lokaler som vi ville kika på som ett av flera möjliga alternativ inför stämman nästa år. Och de var inte dumma alls, stora yta för utställningen plus flera riktigt bra rum. Vi filmade och plåtade och gick runt där en bra stund innan vi fortsatte till Hallarna som vi sett på några gånger tidigare faktiskt och även om de var okej så tyckte vi nog att IOGT var bättre.

På plats i nya lokalen.

Men medan jag åkte till AFU och spelade in en film i den nya lokalen åt Thomas lunch och efter att ha mellanlandat på arkivet stack han iväg för att titta på ännu fler alternativ. Efter en stund ringde vi Tobias som tipsade om att det skulle bli en julgransöverflygning av flygvapnet om bara någon minut så vi gick ut och kunde snart se jaktplanen flyga förbi.

Sedan använde jag min tid till att förbereda den poddinspelning som jag och Tobias skulle göra senare på kvällen men vid 15.45 körde jag till SMHI där det pågick ett slags workshop bland de anställda i foajén där också jag skulle hålla till som kvällens kulturella inslag.

Här har jag precis avslutat föredraget.

Jag skulle få ungefär 110 åhörare varav nästan hälften var på plats för workshop och sedan julbord och efter att ha fått lite hjälp med tekniken så drog jag igång mitt föredrag som jag fått 45 minuter till. UFO-Sverige, AFU, Crazy Pictures film och så ett par spännande ufofall hann jag bjuda på.

Det hela var mycket uppskattat och det var ingen tvekan om att publiken var nöjd. Ett antal kom fram efteråt och ville prata.

Det är roligt att göra podd.

Men dagen hade alltså ytterligare en punkt och det var en timslång inspelning för UFO-Sveriges Radio där jag och Tobias diskuterade SVT:s ufoserie ”Konspiration: UFO” som finns i fyra delar på Play. Inspelningen gick bra men behöver nog klippas ned lite av Tobias för att inte bli för lång.

När jag äntligen var klar i Norrköping hade klockan hunnit bli 19 och jag ringde Anneli som satt och väntade på att lyssna på en konsert med Tommy Körberg tillsammans med Ylva. Vi kom överens om att jag skulle hämta upp henne vid 21.30-tiden så efter att ha åkt till McD och köpt dagens andra burgare (nu till kvällsmat) styrde jag hem och plockade upp henne på Stora Mossen.

Under kvällen publicerades den andra halvan av min intervju med Anders Tegnell som ni kan läsa på DN.se. Den här gången handlade artikeln om munskydd.

Hemma var det bara att packa ur bilen och sedan slog vi oss ned för att titta på julkalendern. Som vi gillar även om det inte händer särskilt mycket varje avsnitt.

Flygplan.

Och eftersom det alltid är en hel del att ta hand om efter en sådan här utflykt blev jag sittande vid datorn efter det att Anneli gått och lagt sig. Som vanligt en hel del epost och Messengermeddelanden att svara på bland annat ett där en kille hade plåtat ett ljus på himlen och fått ovanstående resultat.

Jag skrev att han hade fångat ett flygplan eftersom de blir precis sådär när man har slutaren öppen lite längre tid och han höll med och svarade att även en annan vän till honom hade kommit till samma resultat.

Och i dag kom Rapport-Nytt i brevlådan! UFO-Aktuellt skulle ha levererats till Norrköping från tryckeriet men så blev det inte vilket vi fick meddela Håkan Ekstrand som skulle ha åkt ner i morgon för att plocka den. Nu blir det sannolikt lördag istället.

I säng 00.30 och sedan blev det läsning till 01.00.

Lokal nummer 15.

Loading