Dagsarkiv: 11 december 2021

Grötbjudning och granen klädd

Hela skaran samlad.

I dag bjuder vi några av våra grannar och vänner på gröt, glögg, mumma och pepparkakor med ädelost. Precis som traditionen säger. Och för att få till allt detta så var jag en sväng på stan och stödköpte några saker som missades i går, för så blir det alltid.

Tråkigt nog ingick en ny julgransbelysning i inköpen eftersom det inte längre går att köpa några nya lampor till den gamla som jag har haft med mig hela livet faktiskt. Skandias julgranskedja modell 55 har varit en trogen tjänare men eftersom fabriken som tillverkade lamporna stängde 1980 så är det numera stört omöjligt att hitta några nya.

Har gjort sitt.

Givetvis är kvaliteten på de nya belysningarna sämre, plast istället för metall förstås men det är bara att gilla läget.

Innan jag gav mig ut skrev jag några sista julkort men nu känns det som att vi är klara. 144 stycken blev det i år.

Medan jag och Anneli jobbade på i köket med mumma, skinka, gröt och allt så lyssnade vi på när Sverige vann både skidor och skidskytte då vi hade teven som sällskap i rummet intill. Och senare i kväll vann de svenska herrarna innebandyfinalen mot Finland i VM efter en häftig upphämtning. Men den såg vi inte mycket av eftersom vi då satt vid dukat bord.

Som traditionen bjuder serverades glögg och pepparkakor med fem sorters ostar i soffan innan vi gick över till stora bordet i köket för att fortsätta med gröt, nygriljerad skinka och mackor plus mumma givetvis.

Peter, Eva och Mia anslöt med en fin blomma, Gunnar och Vanja (som, numera bor i Gävle) med en tavla över det hus som Anneli jobbar i från Jakobsberg och fyra lokala Gävleöl, Andreas och Kiki med en en häftig bok (”Dark Skies – A practical guide to astrotourism”), en flaska vin, en blomma och så Ylva som hade med en burk lemoncurd. Och hon bor också över natt här för att vi ska ut och vara lite kulturella i morgon.

Det blev riktigt trevligt, som alltid, och på slutet åt vi godis som också fick bli min godispremiär för julen. När alla hade gått och vi diskat klart var det midnatt.

Granen på plats.

Loading